Dvě třetí místa a k tomu jedno páté, šesté a sedmé. To je výčet výsledků z letošních jarních klasik komety letošní sezóny. Premiérové profesionální vítězství ale mladičké nizozemské naději unikalo. Až dnes se to ale Puck Pieterse podařilo. A rovnou to bylo na jednom z nejpopulárnějších závodů světa, na Tour de France Femmes. Tento triumf bude chutnat opravdu sladce, dvaadvacetiletá Pieterse totiž vyhrála minimálním rozdílem jedné galusky před loňskou šampionkou závodu Demi Vollering.

Po slavnostním Grand Départ v nizozemském Rotterdamu byla dnešní etapa první těžší zkouškou pro hvězdy na celkové pořadí, a také šancí mnoha závodnic a týmů na etapové prvenství. Od startu tak cyklistky závodili v náročném tempu, což mnoha závodnicím vůbec nechutnalo. 

20240814TDFFAZ0051-A.S.O._Thomas_Maheux.jpg

„Je to z části neuvěřitelné. Uplynulé dny jsem ale měla nečekaně dobré nohy, a dnes to bylo stejné. Porazit v cíli Demi je naprosto úžasné. Věděla jsem, že závodnice na celkové pořadí pojedou svůj závod a já jsem tak mohla hrát trochu poker a být více uvolněná, což mi pomohlo,“ hodnotila vítězka čtvrté etapy Puck Pieterse.

Dvaadvacetiletá členka týmu Fenix-Deceuninck si při své cestě za vítězstvím navíc připsala deset vrchařských bodů a oblékla se tak do puntíkovaného trikotu pro nejlepší vrchařku závodu. Kromě slavného „maillot à pois rouges“ si Puck Pieterse vyjela také vedení v klasifikaci pro nejlepší závodnici do třiadvaceti let. V této soutěži má navíc komfortní náskok pětačtyřiceti sekund před druhou Shirin van Anrooij z týmu Lidl-Trek. 

„Snažily jsme se to udělat velmi těžké už od začátku. Pracovaly jsme tvrdě na vysokohorském kempu a vyplatilo se to. Od začátku byl plán zkusit dnes jet na vítězství a povedlo se. V týmu si velmi věříme a společně jsme dnes dokázaly něco neuvěřitelného,“ pochvalovala si vítězství své kolegyně a také vnitřní sílu belgického týmu Yara Kastelijn.

20240814TDFFAZ1063-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Spokojený byl také sportovní ředitel týmu Fenix-Deuceninck Michel Cornelisse. „Vždycky když se vyhraje, tak se říká, že plán zafungoval. My to dnes můžeme říct taky. Měli jsme před Tour skvělý přípravný kemp, kde se tým hodně stmelil a dnes se to naplno ukázalo. Celý tým, včetně nás sportovních ředitelů a mechaniků v autě, je strašně šťastný,“ radoval se z auta zkušený Nizozemec. 

Toho musela potěšit také lídryně belgické sestavy Nizozemka Pauliena Rooijakkers, která čtvrtou etapu dokončila se ztrátou pouhých osmadvaceti sekund ve skupině s dalšími favoritkami na žlutý dres. Ten ale pevným úchopem stále drží Demi Vollering, která sice miniaturním rozdílem prohrála souboj o vítězství, za to ale přidala další cenné desítky sekund ke svému náskoku v čele celkové klasifikace. 

„Ještě jsem se na finiš ze záznamu nedívala, ale byl to pro nás slibný závěr, protože tam byli pouze tři závodnice. Říkala jsem Demi do vysílačky, ať se drží před Puck, protože má první tři záběry opravdu silné ze závodů horských kol. Z auta jsme neviděli závěr úplně dobře, takže jsme nevěděli, jestli Demi vyhrála nebo ne. Celkově to pro nás ale byla skvělá etapa, navýšili jsme náskok a dál pevně držíme žlutý dres,“ glosovala napínavý dojezd sportovní ředitelka dnes vítězného týmu SD Worx-Protime Anna van der Breggen.

20240814TDFFAZ0046-A.S.O._Thomas_Maheux.jpg

O něco trpčí byl dnešní den pro jednu z francouzských nadějí. Cédrine Kerbaol se nedokázala udržet skupiny pronásledovatelek za vedoucí trojicí a etapu dokončila se ztrátou sedmačtyřiceti sekund na šestnáctém místě. „Hodně rychle jsme odstartovaly, a taky jsme hodně rychle jely v závěru,“ začala s úsměvem svou odpověď třiadvacetiletá cyklistka. 

„Vydala jsem ze sebe všechno. Na závěrečných kopcích jsem byla v dobré pozici, nicméně jsem se propadla. Nemám ale čeho litovat. Nohy jsou dobré, takže uvidíme, co předvedu v následujících dnech,“ sdělila po etapě loňská vítězka klasifikace do třiadvaceti let.

Nejblíže prvnímu místu je tak z francouzských cyklistek před pátou etapou Juliette Labous z týmu dsm-firmenich PostNL, která drží průběžnou pátou pozici se ztrátou necelé jedné minuty. Dobře si v celkovém pořadí vede také Američanka Kristen Faulkner, které patří čtvrté místo a zítřejší klasikářský přejezd na území Francie by jí mohl sedět. 

Těžký den dnes naopak zažila lídryně týmu Visma-Lease a Bike Riejanne Markus, která se propadla na dvacátou příčku a ztráta minuty a sedmapadesáti sekund není před alpskými etapami nic lichotivého.