Kristijan Durasek se stal profesionálem v Lampre-Merida v roce 2013 a přešel s týmem do UAE Team Emirates. Na svém kontě má např. národní titul Chorvatska z roku 2011, výhru na Tre Valli Varesine 2013 či vítězství na Kolem Turecka v roce 2015. Naposledy závodil v květnu na Kolem Kalifornie, kterou poté, co se dozvěděl své obvinění, okamžitě opustil a od té doby nezávodil. 

Durasek byl zapojen do operace Aderlass, rakouského vyšetřování, které odhalilo nelegální krevní doping, do kterého byla zapletena řada dalších sportovců, včetně profesionálních cyklistů Georga Preidlera, Stefana Denifla (oba AUT), Kristijana Korena, Boruta Boziče (oba SLO) a Alessandra Petacchiho (ITA), který ale již v průběhu roku 2015 ukončil kariéru. 

Operace Aderlass odstartovala na mistrovství světa v klasickém lyžování v Seefeldu v Rakousku, kdy úřady vpadly do hotelu a přistihly jednoho sportovce, kterak si aplikuje transfúzi krve. Šetření se rozšířilo do Erfurtu v Německu, kde policie odkryla odhadem 40 krevních vaků v garáži spojené s bývalým lékařem cyklistického týmu Milram Markem Schmidtem, který byl společně s dalšími čtyřmi lidmi zatčen. Německé úřady později potvrdily, že 21 sportovců z pěti různých sportů a osmi různých zemí bylo v této souvislosti vyšetřováno na krevní doping. 

Případ je pozoruhodný v tom, že biologický pas byl do té doby chápán jako účinný nástroj, jímž lze odhalit krevní doping, ale jak ukázala studie z roku 2018, v případě mikrodávkování, které může zvýšit výkon až o pět procent, se biologický pas jeví jako málo účinný. Podle manažera týmu CCC Jima Ochowicze Denifl, který sice podepsal smlouvu s týmem CCC, ale kvůli obvinění ji ukončil ještě před začátkem sezóny 2019, neměl ve svém biologickém pasu žádné varovné signály.