Dámský závod Napříč Flander z Waregemu do Waregemu, 40tisícového města ležícího v provincii Západní Flandry, měřil 122 km a dal se rozčlenit na tři části.

Jelikož šlo o jedničkový závod uprostřed týdne, na startu chyběly některé ze špičkových cyklistek, jako například Anna Van der Breggen a Chantal Van den Broek-Blaak (obě SD Worx) či Marianne Vos (Jumbo), u nichž se dá předpokládat, že se připravují na nedělní Ronde van Vlaanderen, závod nejvyšší ženské UCI kategorie.

Prvních zhruba 55 dnešních km bylo zahřívacích a také se v této části závodu držel peloton pohromadě. Pak přišel nejtěžší, přibližně 55 km dlouhý úsek protkaný řadou kratších, ale výživných stoupání a dlážděných úseků. Tady docházelo k prvním útokům, peloton se dělil a zase spojoval a samozřejmě docházelo k postupné selekci.

Aktivní byla v těchto fázích italská šampiónka Elisa Longo Borghini a další dívky z Trek-Segafredo.

V jednom z nejtěžších stoupání, Knoktebergu (1,2km, 7,3%), 35 km před cílem ovšem zaútočila evropská mistryně Annemiek Van Vleuten (Movistar), které se udržela pouze Katarzyna Niewiadoma z Canyonu.

A opět to byly závodnice Treku, které měly ve stíhací skupině až čtyři závodnice a jež táhly zhruba 20člennou skupinu ve snaze zlikvidovat únik dvojice, kde většinu práce odváděla Nizozemka.

Závěrečných necelých 20 km už bylo profilově i povrchově snadnějších. Jelikož se nedařilo náskok vedoucí dvojky eliminovat, pokoušela se opakovaně o útoky Ellen Van Dijk z Treku, takže následně měla potíže se ve skupině udržet. Ale je to nezmar, když si chvilku orazila, znovu vyrazila do útoku. Ale ani jednou nebyla úspěšná.

Van Vleuten, které začala v posledních kilometrech Niewiadoma intenzívněji pomáhat udržet vysoké tempo, jela totiž tak skvěle, že obě dívky dotáhly únik až do konce!

Van Vleuten začala spurtovat hned od začátku cílové rovinky 250 metrů před cílem, a i když se Niewiadoma snažila, nebylo sil přejít přes 38letou Nizozemku, která tak zaznamenala první vítězství ve svém novém týmu.