Dylana Groenewegena k vítězství v relativně snadné etapě dovezl na dobrou pozici jeho tým Jayco Alula, kde v ulicích cílového Dijonu bylo množství ostrůvků a kruhových objezdů, které poslali na zem na příklad lídra EF Education-Easypost pro dnešní dojezd Marijna van den Berga. Na posledním kilometru se však už nemohl spolehnout na týmovou podporu svých kolegů, a tak se vyvezl ve sprinterském vlaku Uno-X Mobility. Následně se schoval ve vzduchové kapse Arnauda De Lieho, jenž začal spurtovat dříve. Cílovou páskou pak protnul jen těsně před Jasperem Philipsenem a Biniamem Girmayem z Intermarché-Wanty. 

„Je to úžasný pocit, navíc v dresu národního mistra. Nechtěl jsem hned slavit, protože jsem si nebyl jistý, Jasper byl na úplně opačné straně. Tohle je výsledek skvělé týmové práce.Jde o správné načasování, o to se v důležitý moment dostat na špici, což se nám podařilo. Musel jsem trošku přibrzdit, když jsem najížděl do cílové rovinky, ale nakonec jsme si s Jasperem vybrali každý jinou stranu. Včera jsem byl ze svého 12. místa hodně zklamaný, nepodařilo se mi využít dobré práce mého týmu. Sprinterské pole je tady extrémně silné a vyrovnané, ale věřím, že můžeme vyhrát znova.“ 

Pro jednatřicetiletého Nizozemce se jedná o šestý etapový triumf na Grand Boucle, naposledy se radoval před dvěma lety v dánském Sønderborg. V soutěži o zelený dres si znovu polepšil Girmay, jehož náskok na druhého Pedersena je 38 bodů.

Sprinterská dráha se zdviženým prstem pro favority 

Transportní placatá etapa vedla z Mâconu do historického města na východě Francie – Dijonu. Oproti včerejšku ubyla jedna vrchařská prémie, na 163,5 kilometrech ležela pouze jedna – kopec čtvrté kategorie Col du Bois Clair (1,6 km s průměrem 6 %) byl už na desátém kilometru. Na něm si pro jediný bod dojel Jonas Abrahamsen a pojistil si svůj puntíkatý dres, který může vzhledem k profilu příštích etap udržet, díky svému náskoku, až do druhého týdne. Ostatně sám před startem vesele sdělil novinářům: „Tenhle dres se mi prostě líbí, doufám, že si ho ještě ponechám, takže mě asi uvidíte v příštích dnech často vepředu.“

Denní únik jsme dnes neviděli, pouze na necelou půlhodinu, se právě za horizontem stoupání k Abrahamsenovi připojil Alex Zingle z Cofidisu. Francouzský závodník v barvách španělské stáje včera všechny šokoval, když v sedmdesáti kilometrové rychlosti přeskočil přes padajícího Madse Pedersena v závěru včerejší etapy. 

Rovněž sprinterská soutěž, se výrazně posunula více na začátek, konkrétně na 31 kilometr. První její branou projel loňský vítěz Jasper Philipsen před Biniamem Girmayem a k velkému oddychu v týmu Lidl-Trek, třetím Madsem Pedersenem. Ten po již zmíněném karambolu tak ukázal, že i když je hodně potlučený, může nadále svádět souboje o vítězství. Patnáct bodů za třetí místo si připsal Biniam Girmay, čímž navýšil svůj drobný náskok.

O klidném šestém pokračování Tour de France, ale hovořit nemůžeme. Rovné dlouhé, a především otevřené silnice totiž skrývaly nebezpečí pro jezdce na celkovou klasifikaci v podobě bočního větru. Ten měl dle meteorologů dosahovat v nárazech síly až 40 km/h. Přírodní živel zahrozil 77 kilometrů před cílem, kdy tempo na čele zvýšily zejména týmy Visma Lease a Bike, Red Bull-Bora-Hansgrohe a Ineos. 

Hlavní pole se rozdělilo a Tadej Pogačar zůstal v první skupině sám ze své stáje, ale více než dvacetisekundový náskok se brzy smazal a vše bylo opět pohromadě. Sportovní ředitel UEA Andrej Hauptman pak nešetřil slovy do vysílaček svých jezdců, jelikož jejich lídr mohl ztratit nějakou porci času, kdyby vítr foukal i nadále z boku. Nemusíme jít ani daleko do minulosti, vlivem terezínu v sedmé etapě ročníku 2020 nabral na své rivaly manko půl druhé minuty.

Od tohoto momentu sice stále poměrně dost foukalo, ale k žádné selekci již nedošlo. A tak ve Městě hořčice dle předpokladů rozhodovalo ve spurtu, z něhož nejšťastnější vyšel Dylan Groenewegen. Po dvou rovinatých etapách čeká na jezdce zítra první časovka letošního ročníku.