Akce Eddy Merckx Classic se zrodila rok po světovém šampionátu v Salcburku, tedy v roce 2007. Svým rozměrem a marketingovým pojetím se trochu odlišuje od akcí českých, je zaměřena víc mezinárodně a také se jí i letos zúčastnilo docela dost českých cyklistů.

Mezinárodní charakter akce je daný zájmem rakouské země Salcbursko o propagaci regionu a přilákání aktivních cyklistů do této země. Pořadatelé jsou úzce spjatí se salcburskou turistickou kanceláří.

Letošního ročníku se v nedělním závodě zúčastnilo 558 cyklistů a cyklistek z Rakouska (269), Německa (131), Švýcarska (4), Belgie (26), Francie (2), Holandska (50), Itálie (19), Maďarska (7), Slovenska (9), jeden kubánský a lucemburský cyklista a 39 českých účastníků. Česká účast byla čtvrtá nejpočetnější.

Pořadatelé připravují tři trasy: 169 km, 101 km a 63 km, na kterých se měří časy a vyjížďku pro "všechny" dlouhou 37 kilometrů. Letos ovšem kvůli zhoršenému počasí nejdelší trasu zrušili, bylo nebezpečí sněžení ve vyšších nadmořských výškách. 

Startovné letos začínalo na 49 eurech při přihlášení do konce února a v případě přihlášení až v místě akce dosáhlo 75 eur.

Centrem je po několik let Fuschl am See, obec u stejnojmenného jezera v oblasti Solné komory, nedaleko od Salcburku. Z České republiky to rozhodně není daleko.


Jméno akci dává nejlepší cyklista historie, Belgičan Eddy Merckx, a také se po všech třináct ročníků sám účastní, jak sobotní charitativní akce, tak i nedělního závodu.

Webové stránky najdete na adrese eddy-merckx-classic.com