Edvald Boasson Hagen v roce 2009 lety vyhrál klasiku Gent - Wevelgem. Bylo mu teprve 21 let a bylv té době považován za budoucího šampiona dlážděných klasik. O jedenáct let později je to jeho stále jediné klasikářské vítězství v kariéře. Ve výkonnosti přitom problém nebyl, Hagen vítězil často a na významných akcích. Jen klasiky nevycházely.

Dnes už je smířen s faktem, že není čistokrevným klasikářem a svými úspěchy ho přeskočil dříve podceňovaný krajan a vrstevník Alexander Kristoff. Zatímco Kristoff slavil na Milán - Sanremo a Kolem Flander, Hagen zářil především na Tour de France, kde vyhrál tři etapy a mimořádně dobrý je i na Critérium du Dauphiné, kde už posbíral pět etap, naposledy loni, což byl i největší úspěch týmu Dimension Data za celý rok.

Oba francouzské závody by měl objet i po odstartování odložené sezóny. "Bylo by skvělé, kdybych se dostal do konečného výběru na Tour. Nedíval jsem se podrobně na detaily trati, ale vím, že tam bude ode všeho trochu. Snad tam budou etapy, kde bych mohl mít šanci, ale také je velmi důležité, abychom uspěli jako tým. To je nejdůležitější. Už jsem vyhrál tři etapy a chvi vyhrát víc a snad se mi to letos na Tour podaří."    

"Na Tour jsem vždy extrémně motivovaný. Samozřejmě je zvláštní, že se nejede v červenci, ale možná to bude v nečem lepší. Snad nebude takové horko, takže toho musím využít a musím být připraven a určitě budu," říká Hagen a snaží se najít pozitiva na současné situaci. "Příprava na sezónu jde dobře a jsem zdravý. Cítím, že se zlepšuji a začínají mi chybět závody a cestování, takže bude fajn se brzy vrátit." 

Hagen měl mimořádnou příležitost trávit více času doma, stejně jako ostatní profesionální závodníci a steně jako jeho manželka, která je pilotkou: "Nikdy jsem nestrávil tolik času se svou ženou v jednom kuse, takže i to bylo pěkné a všechno šlo dobře, nenudili jsme se navzájem. Jí také chybí práce, ale doufám, že se všichni vrátíme do práce už brzy."

Hagen odloženou sezónu začne nejspíš na Strade Bianche a před Tour stihne i Sanremo a Dauphiné. Po Tour budou důležité klasiky Gent - Wevelgem, Kolem Flander a Paříž - Roubaix. 

Tým NTT se v plné sestavě setká na týmovém soustředění v italské Lucce. Zde budou od 12. do 24. července všichni závodníci kromě zraněného Japonce Šotara Iribeho. Ve městě Lucca sídlí kontinentální sestava NTT, která se soustředění také zúčastní. Nebudou chybět ani Roman Kreuziger a šéfové Bjarne Riis a Doug Ryder. "Tento camp bude bude naším posledním krokem před návratem závodního kalendáře. Jsme připraveni vydat na závodech ze sebe vše a společně budeme bojovat o úspěch a těším se na příležitosti, které na nás čekají," dodává Riis.