V lednu testoval doma v Kolumbii časovkářský speciál a narazil do stojícího autobusu. Přivodil si vážná zranění, která ho vyřadila na řadu měsíců ze sportovního života.

Poprvé se vrátil do závodů v polovině srpna na Okolo Dánska (2.Pro), po němž následovalo Okolo Německa (2.Pro). Ani jeden etapák nedokončil. V září si dal ještě dvě italské jednorázovky, kde při Coppa Sabatini (viz titulní foto) dosáhl 28. místem letošního nejlepšího výsledku, a tím pro něj sezóna skončila.

Aktuálně se připravuje na příští závodní sezónu. V těchto dnech poskytl rozhovor kolumbijskému Caracol Radio, z něhož výňatky zveřejnil Cyclingnews, v němž vyslovil naději a odhodlání vrátit se již v příštím roce na Tour a utkat se s nejlepšími o vítězství, které by obhajoval z ročníku 2019.

Stupně vítězů Tour de Suisse 2019: Rohan Denis, Egan Bernal, Patrick Konrad

Rok to byl pro Bernala opravdu mimořádně obtížný. K vlastním zdravotním komplikacím se přidala rakovina jeho matky, z které se údajně ale už vyléčila. "V této  obtížné životní situaci jsem si uvědomil, jak obrovský význam pro mě má moje rodina, s kterou se dokážeme vzájemně silně podporovat. Což platí i pro tým Ineos, kterému děkuji za veškerou podporu, které se mi z jeho strany dostalo." 

"Hodlám pracovat na tom, abych se dostal do odpovídající formy. Jsem odhodlán tomu podřídit vše, a když to půjde dobře, být  rovnocenným partnerem těm nejlepším," řekl Kolumbijec, jemuž poslední zákrok na koleni provedli před měsícem a nyní se postupně dostává do tréninkového procesu.

"Chci být připraven závodit už v lednu a únoru, ideální se jeví lednový argentinský San Juan či únorový Okolo Kolumbie."

Tour de France 2019

Tým na jeho návrat vůbec netlačil. Byl to sám Bernal, kdo na sebe vyvíjel tlak. "Nečekal jsem, že se mi podaří tak rychle zotavit. První myšlenky po havárii byly o tom, zda budu vůbec chodit, žít normální život. Řekl jsem, že pokud se chci vrátit na nejvyšší úroveň a pokusit se vyhrát Tour, musím začít co nejdřív pracovat."

Závody, do nichž letos nastoupil, mu podle jeho slov pomohly hlavně psychicky. Jednak se znovu začlenil do týmu, a i když nebyl v nejlepší formě, pracoval pro něj, jak nejlépe mohl. „Víc než cokoli jiného jsem chtěl vidět, jestli se po nehodě budu bát a během prvních pár kilometrů jsem byl hodně nervózní. Bylo to, jako bych jel znovu svůj první závod. Ale pak to přešlo." 

Ineos samozřejmě nesází jen na Bernala. "Vůbec mě neznepokojují informace o tom, že tým má k dispozici více možných lídrů. Je to zcela normální. Letos skončil při Tour na 3. místě Geraint Thomas, obrovský potenciál prosadit se na Grand Tours má Carlos Rodríguez stejně jako Daniel Martínez."

Giro d´Italia 2021

V rozhovoru také naznačil, jaké závody by pro něj připadaly v úvahu po Argentině, resp. Kolumbii. "Rád bych jel národní mistrovství a pak v Evropě jarní Paris-Nice, Strade Bianche a Critérium du Dauphiné. Ale jde jen o mou představu, bude záležet na mnoha okolnostech a záměrech týmu."

Na otázku, zda si myslí, že může porazit Pogačara, Vingegaarda či Evenepoela, řekl, že jsou to špičkoví cyklisté, ale on už také dokázal vyhrát Tour i Giro. "Byla by to velmi zajímavá Tour, jet tam, dát do toho všechno a pak ať vyhraje ten nejsilnější jezdec."

Na závěr vyslovil chuť kromě Gira a Tour pokusit se někdy uspět na Vueltě, kterou jel zatím pouze jednou a v roce 2021 ji dokončil na 6. místě. "Je to velmi těžký závod, ale bylo by skvělé zkompletovat vítězství na všech třech Grand Tours. Je mi 25 let, mám ještě čas. To bych pak byl na konci své cyklistické kariétry opravdu šťastný."

Při Vueltě 2021 držel po většinu etap dres nejlepšího mladého jezdce. Připravil ho o něj v předposlední etapě Gino Mäder.