Úvodní etapa Czech Tour vedla z Prostějpva do Uničova a měřila 165 kilometrů. A nebyla zrovna nabitá akcí. Předpokládal se hromadný dojezd a v podstatě všechny týmy tomu upravily svou taktiku. Prvním závodníkem, který se dostal do dlouhého úniku byl loňský mistr České republiky Matěj Zahálka z Elkov Kasper. K Zahálkovi se přidalo také Nizozemec Owen Geleijn a Nor Johannes Staune-Mittet, teprve jedenadvacetiletý vrchař týmu Jumbo-Visma, letošní vítěz třiadvcítkové verze Giro d'Italia. 

Staune-Mittetovi šlo především o vrchařské body na dvou prémiích v Protivanově a Karlově. Obě vyhrál, Zahálka byl druhý. Nor si díky tomu v Uničově oblékl trikot nejlepšího vrchaře. Geleijn ze skupiny odpadl ještě před ruhou vrchařskou prémií. Ale ani česko-norské duo poté už dlouho vpředu nevydrželo. Jejich náskok se sice maximálně vyšplhal na více než dvě minuty, jenže peloton byl nervózní a závodníky dostihl skoro 100 kilometrů před cílem.

Následovaly samozřejmě další útoky, ty však byly neúspěšné. Z pelotonu odpadali někteří slabší závodníci, problémy měl například i Chris Froome (Israel-Premier Tech). Na rychlostní prémii byl nejlepší Milan Vader (Jumbo-Visma), špičkový závodník na horských kolech kvalitní vrchař. Závěr etapy byl zcela rovinatý, takže pro sprinterské celky nebyl žádný problém udržet peloton pohromadě. Velký zájem o sprinterský dojezd měl tým Intermarché-Circus-Wanty jedoucí na Niccolu Bonifazia, pozice si držely taky Jumbo-Visma, Tudor, Bora-Hansgrohe a mezi nimi i český Elkov Kasper. 

V hromadném dojezdu se hodily dráhařské zkušenosti Itamara Einhorna, který měl nejlepší pozici a nejvyšší rychlost a porazil dvaadvacetiletého Belgičana Milana Fretina z druhodivizního celku Sport Vlaanderen-Baloise a favorizovaného Američana Luka Lampertiho (Trinity Racing). Izraelský šmapión je také prvním lídrem celkové klasifiakce letošního ročníku Czech Tour.

„První etapa byla docela těžká, hodně týmu nechtělo do sprintu, takže bylo hodně nástupů, na konci byli pak asi všichni unavení,“ řekl vítěz v cíli. Do posledního okruhu v Uničově vjížděl po boku svého kolegy z týmu Ricka Zabela z Německa, který mu rozjížděl spurt. 

„Zhruba 500 metrů před cílem jsem byl vedle dvou soupeřů vpředu a do poslední zatáčky jsem vjel v plné rychlosti a povedlo se to. Mám radost. Zotavil jsem se z té první poloviny závodu, protože to nebyla úplně rovina. Necílím na celkové vítězství, ale máme v týmu jezdce, kteří by vyhrát chtěli,“ doplnil.

Z českých cyklistů byl nejlepší Dominik Neuman (Elkov Kasper) na devátém místě, ale úplně spokojený nebyl: „Závěr jsme rozjeli poměrně dobře a Adam (Ťoupalík, pozn. redakce) s Borym (Michael Boroš) mi vytvořili dobrou pozici. Bohužel před poslední zatáčkou nás to lehce zavřelo a do úplného závěru jsem najížděl kolem desátého místa. Jsem trochu zklamaný, protože jsem měl dobré nohy, ale na druhou stranu první desítka v takhle dobře obsazeném závodě je fajn. Matěj (Zahálka) navíc získal dres pro nejlepšího bojovníka etapy.“