Elkov Author otevřel letošní Mistrovství světa v silniční cyklistice, když se v rakouském Ötztalu, jako první český tým v českými závodníky, postavil na start týmové časovky. Ta se jela na 62,8 kilometru z outdoorové sportovního centra AREA 47, odkud čekalo na šestičlenné týmy více než 40 kilometrů klesajícího profilu, po kterém následovalo 3,5 kilometru dlouhé stoupání s převýšením 200 metrů, které mělo o letošním vítězi rozhodovat. 

Na start se nominovalo přes kvalifikace nebo divoké karty celkem 22 týmů z toho 12 z kategorie World Tour, 1 ProContinetal a 9 Continental týmů. Elkov Author, který se kvalifikoval díky svým výsledkům a čelnímu pořadí v kategorii UCI Europe Tour, v sobotu odpoledne oznámil finální sestavu ve složení Bárta, Černý, Hačecký, Kaňkovský, Kukrle a Otruba. 

Plánovanou taktikou bylo využít Alois Kaňkovského a Vojtěcha Hačeckého k delším intervalům na špici a využít jejich výkonu k přivezení zbytku týmu pod kopec. V něm pak měli být hlavními tahouny Michael Kukrle a Josef Černý, nicméně bylo nutné udržet minimálně čtveřici závodníků pohromadě, jelikož o konečném čase rozhodoval právě průjezd čtvrtého cílem. 

Ze startovní rampy vyrazila hradecká šestice v čase 15:04 jako poslední z Continental týmů za rakouským Team Felbermayr Simplon Wels. Tři minuty za nimi je pak začal stíhat ProContinental tým CCC Sprandi Polkowice a World Tour Katusha Alpecin se čtyřnásobným mistrem světa v časovce jednotlivců Tony Martinem. 

Na prvním mezičase, který byl na metě 22,8 kilometru, patřilo týmu Elkov Author 9. místo, když ztrácel 41 vteřin na Mitchelton - Scott a dlouhé minuty držel první pozici. 

Druhý mezičas pak byl na vrcholu stoupání na  44,8 kilometru, kde už jela dle předpokladů pouze čtveřice bez Hačeckého s Kaňkovským a kde se Elkov Author o několik míst propadl. V závěrečný sjezd do cíle v Innsbrucku, kde závodníci dosahovali rychlosti přes 100 km/h, zvládli všichni bez zaváhání a spěchali do cíle.

"Začali jsme velmi dobře, jeli jsme na co jsme měli a všichni jsme poctivě střídali. Když jsme najeli do kopce, tak jsme trochu zpomalili, protože přece jen musíme přiznat, že k takhle dlouhým časovkám se běžně nedostaneme. Závěr už byl o morálce, ale udělali všechno proto, aby z toho bylo co nejlepší umístění a to se podařilo," popsal ve zkratce průběh závodu Josef Černý, pro kterého to bylo poslední vystoupení v barvách Elkov Author. 

"Nikdy jsme nejel časovku nad 40 kilometrů v takové intenzitě. Byl to ale neskutečný zážitek a tempo, v jakém jsme kontrolovaně jeli úvodní kilometry, bylo opravdu závratné. Je to zároveň odměna za tuto i minulou sezonu," dodal Alois Kaňkovský.

Na cílovou pásku přivezl tým Michael Kukrle a byl z toho čas 1:10:43.38 s průměrnou rychlostí 52.939 km/h, který zajišťoval průběžné 1. místo. V tu chvíli bylo jasné, že Elkov Author neskončí hůře než na 14. místě. Mistry světa se nakonec stali závodníci týmu Quick-Step Floors, kteří trať proletěli v čase 1:07:25.94 a průměrné rychlost 55.552 km/h, na které Elkov Author ztratil 3:17. 

"Chtěl bych poděkovat klukům za to co předvedli. Společně ukázali, že i když nemáme 30 závodníků, nemyslitelně větší zázemí nebo rozpočet o desítkách milionů, tak jsem schopní konkurovat týmům z World Tour.  Pro nás je 12. místo jednoznačně úspěch, v který jsme tajně doufali a nyní se dostavil. Určitě jsme neudělali ostudu a byla to opravdu skvělá podívána a ještě jednou děkuji všem závodníkům za celou sezonu, stejně tak realizačnímu týmu i partnerům, bez kterých bychom zde také nebyli," popsal své pocity krátce po oznámení výsledků ředitel týmu Elkov Author Vladimír Vávra. 

Pro tým Elkov Author tak skončilo letošní mistrovství světa skvělým 12. místem. Závodníci hradecké stáje však zůstávají v Innsbrucku i dále a obléknou národní dres. Už v pondělí se představí Jakub Otruba v časovce U23, ve středu startují Jan Bárta a Josef Černý v časovce Elite, v pátek se na trať vrátí Jakub Otruba v hromadném závodě U23 a celý šampionát uzavřou Josef Černý a Michael Kukrle v nedělní závodě Elite. 

Foto Josef Vaishar/www.cycling.photography a tým ELKOV Author