Národní sportovní agentura se bude poprvé zabývat dopingovou kauzou. Na arbitrážní komisi by měla vypovídat i ředitelka Antidopingového výboru České republiky Petra Volková. „Písemně jsem požádal komisi, aby u mého odvolání byla,” říká Emil Hekele.

Hekele od počátku odmítá vědomé užití nepovolených látek, přičemž kritizuje práci dopingových komisařů a tvrdí, že na to má řadu důkazů: „Dopingová kontrola byla ze strany manželské dvojice ‚odfláknutá’.“ Podle něj je k dispozici i video záznam z restaurace.

„Manželská dvojice do písemného protokolu prokazatelně lhala. Neprovedla antidopingovou kontrolu podle platných norem a předpisů,” prohlašuje Emil Hekele.

Podle Antidopingového výboru byly stopy zakázaných látek oxandrolonu a clenbuterolu objeveny v moči cyklokrosaře při mimosoutěžním odběru na závěr čtyřdenního reprezentačního soustředění 9. září 2020.

Na tomto základě 6. ledna 2021 disciplinární komise Českého svazu cyklistiky došla k závěru, že Hekele porušil pravidla Světového antidopingového kodexu a udělila mu trest zákazu činnosti na 4 roky. 

Národní sportovní agentura od letošního roku místo ministerstva školství rozděluje veškeré dotace na sport. Vede ji Milan Hnilička, bývalý špičkový hokejový brankář, olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa. 

Arbitrážní komise Národní sportovní agentury je národním odvolacím orgánem ve smyslu Směrnice pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v České republice, účinné od 1. ledna 2021.