Enric Mas je letos prvním rokem hlavním lídrem týmu Movistar pro třítýdenní závody. Španělskou sestavu měl na Tour de France vést už před vypuknutím pandemie a tato role mu zůstala i po ní. Na Tour a na domácí Vueltu se vydá společně s Alejandrem Valverdem, který bude nejen jeho mentorem, ale také záložním lídrem. 

Pro Mase je to velká příležitost, ale také obrovská zodpovědnost. Movistar je vždy velmi ambiciózní a Tour de France je nejdůležitějším závodem roku. Úspěchem bude pouze umístění v prvním trojici. Ale to bude mimořádně složité. Zatím mezi největší favority nepatří. 

"Podařilo se mi dokončit na pódiovém místě na Vueltě, ale uvědomuji si, že to nelze srovnávat s Tour de France. Zúčastnil jsem se Tour pouze jednou, zatímco moji soupeři mají mnohem více zkušeností. A přesto si věřím na pódium. Trasa letošní Tour mi připomíná Vueltu 2018,“ říká Mas o svých ambicích. 

V roce 2018 překvapil skvělou výkonností na Vueltě, kde se v průběhu třech týdnů zlepšoval a nakonec to dotáhl k etapovému vítězství a druhému místu celkově za Simonem Yatesem. V týmu Deceuninck - Quick-Step neměl ideální podporu v kopcích, přesto to zvládl a vysloužil si roli lídra na Tour de France 2019. Jenže celá loňská sezóna nestála za moc a Mas na Tour nakonec musel pomáhat Julianu Alaphilippovi.  

Náladu si vylepšil až na úplném konci, kdy vyhrál Kolem Kuang-si, ale čínský etapák ma daleko k prestižnímu podniku a na tento úspěch se rychle zapomnělo. Aby dostál své pověsti největšího španělského talentu a nástupce Alberta Contadora, je potřeba uspět na Tour de France. Jenže v konkurenci týmu Ineos a Jumbo - Visma je Movistar mnohem slabší a Mas mezi nejužší okruh favoritů rozhodně nepatří. 

"Ale stále budeme mít velmi silný tým. Můžeme využít souboje mezi těmito týmy. Nezapomeňte, Ineos a Jumbo-Visma začínají se třemi lídry," doufá pětadvacetiletý cyklista v příznivý vývoj závodu. Jak přesně toho chce využít není zcela jasné. Záležet tak bude především na jeho vrchařských schopnostech.       

Důležitý bude také závodní program před startem Tour de France a Mas chce využít každé příležitosti. Začne na Kolem Burgosu, po pěti etapách na severu Španělska zamíří na Critérium du Dauphiné a poté na španělské mistrovství.   

„Budu mít dost závodních dní před Tour. Myslím, že tam přijedu s dobrou formou. Možná mi v Burgosu bude ještě něco chybět, ale myslím, že už na Dauphiné budu silný. Bude to velký boj už tam, stejně jako na Tour."