Jenže nejtěžším soupeřem pro všechny byla epidemie žaludeční virózy, která postupně skolila víc než polovinu závodního pole. Třeba týmu Novo Nordisk zbyl do posledního dne jediný muž Justin McQuerry. „Už před startem mi nebylo dobře, ale zkusil jsem nastoupit. Po stovce jsem zůstal úplně prázdný, raději jsem to zabalil. Vypadalo to na příznaky covidu – bolesti hlavy, slabost ve svalech, zvracel jsem. Podobně dopadlo hodně lidí,“ hlásil z hotelu od televize Michael Kukrle, jediný český závodník na této akci. Jeho Felbermayr/Simplon Wels dojel aspoň ve čtyřech…

Tour of Istanbul má přinést další zvýšení zájmu o cyklistiku, nejen špičkového sportu, ale spíše životního stylu, v šestnáctimilionové megapoli, ležící na dvou kontinentech. Město už má vlastní kontinentální tým, navíc letos se slaví 100 let vzniku Turecka. Přijelo 21 týmů z 15 zemí, z těch známějších development team Astany, belgické Tarteletto, italský Colpack/Ballan nebo rakouský Vorarlberg a Felbermayr, k tomu národní výběry Srbska, Uzbekistánu, Bulharska.

F7WH9oTWAAAYeVB.jpeg

„Všechno bylo perfektně zajištěné, bydleli jsme po celou dobu v jednom hotelu. Ale i doprava na start byla v tom provozu brutální, přes moře vedou jen dva mosty a jeden tunel. Líbily se mi profily, docela kopcovité, po okolí města. Myslím, že to má perspektivu, pokud se tomu budou věnovat,“ vyprávěl Kukrle. 

Hned v první etapě odjel 20letý Wang z dánské stáje, šéfované otcem Madse Pedersena, a vedení s oranžovým dresem lídra udržel až do konce před Gianni Marchandem (Tarteletto/Isorex). Třetí skončil Nicolas Vinokurov, lepší z dvojčat bývalého olympijského vítěze a šéfa Astany. Na rozdíl od bratra Alexandra už má na příští rok kontrakt v prvním týmu. Táta sem přivezl i svůj vlastní menší Vino Sko team. A nejen v poslední etapě se ukázal bývalý asijský šampion, už 41letý Muradjan Chalmuratov z Taškentu.

Některé týmy (Tarteletto, Novo Nordisk, Astana,…) zůstávají částečně v Turecku a jen se přesunou do Alanye, kde začíná v neděli už významnější osmidenní „Prezidentský“ etapák Okolo Turecka (2.1). Letos tam jedou Jasper Philipsen (Alpecin/Deceuninck), Mark Cavendish (Astana), Patrick Konrad (Bora/hansgrohe) nebo Jay Vine (UAE), z Čechů pak Pavel Novák (Q36.5) a Matyáš Kopecký (Novo Nordisk).