Soudal Quick-Step byl po 14 kilometrech, na prvním mezičase, na vrcholu druhého stoupání, nejrychlejší ze všech týmů. Potud měly všechny týmy v podstatě stejné podmínky, jenže v druhé polovině časovky se změnily. Cílovým městem Auxerre se prohnala dešťová přeháňka, zvedl se vítr a odvál naděje belgického celku na etapové vítězství. 

Změna povětrnostních podmínek byla tak výrazná, že z náskoku 17 sekund na vrcholu stoupání byla v cíli ztráta 22 sekund. A po etapě bylo na Evenepoelově výrazu v obličeji znát, že by na něj chvíli neměl nikdo mluvit. Tuhle porážku neskousnul zrovna snadno. "Je to jednoduché, pršelo a změnil se vítr," vysvětlil později. "V polovině jsme měli náskok nad UAE skoro dvacet sekund a ve sjezdu jsme stěží mohli něco ztratit. Jenže v těch posledních pár zatáčkách... Jestli je můžete projet plnou rychlostí, nebo ne... Na suchu je můžete projet rychlostí o 8 až 10 kilometrů rychleji, takže ušetříte tři, čtyři, možná pět sekund v každé zatáčce. Bohužel to pro nás dnes nedopadlo dobře." 

20240305PNC0075-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

"Vítr byl úplně jiný, než když jsme si trať projížděli. Bylo to úplně po větru, v závodě jsme měli posledních 8 kilometrů proti větru. A měli jsme taky další smůlu," pokračuje světový šampión v individuálním chronometru. "Například Tim Declercq pokračoval v jízdě před námi, i když jsme najížděli do technické zatáčky a neuhnul z cesty," postěžoval si na bývalého týmového kolegu, který v průběhu časovky odpadl ze sestavy Lidl-Trek. "Moc mu děkuji, to bylo opravdu ošklivé. Udělal to schválně? Je to možné," dodal Evenepoel.

Evenepoel později svá slova na dresu Declercqa mírnil a závodník Lidlu se omlouval. "Remco by měl vědět, že bych něco takového nikdy neudělal schválně," vysvětlil Declercq. "Myslím, že je trochu nešťastné, co řekl, ale ani já na něj nechci tlačit. Řekl to s horkou hlavou."

"Mně osobně je nepříjemné, když někomu bráním v jízdě. Nikdy bych nechtěl nikomu záměrně zavazet. Je to nešťastná náhoda. Už se mi osobně omluvil a tak je to v pořádku i pro mě," dodal Declercq.

Evenepoel však zůstává zklamaný, protože týmu uniklo etapové vítězství a sám přišel o dost času do celkového pořadí. Na druhou stranu se mu podařilo najet 36 sekund na Primože Rogliče a to není málo.

Virtuální pořadí favoritů celkového pořadí vypadá následovně: 

1. McNulty

2. Fisher-Black "

3. Almeida "

4. Vine "

8. Evenepoel +0:18

10. Bernal +0:20

11. Rodriguez +0:22

15. Jorgenson +0:32

19. Izagirre +0:39

22. Bilbao +0:42

23. Buitrago +0:42

24. Gall +0:42

28. Roglič +0:54

30. Vlasov +0:58

32. Gaudu +1:01

40. Skjelmose +1:13


Z tohoto výběru je poměrně zřejmé, že před horskými etapami je favoritem na celkové vítězství právě Evenepoel. Stáhnout 18 sekund na kvarteto týmu UAE Emirates by neměl být velký problém. Už 4. etapa bude mimořádně náročná, s deseti stoupáními a převýšením 3341 metrů na 183 kilometrech. Snažit se musí především Roglič s týmem Bora-Hansgrohe, což si myslí i Evenepoel. "Zítra se budeme těšit na Boru, protože je to etapa vhodná pro Rogliče a musí najet nějaký čas. Bude to nervózní a těžká etapa, která je trochu jako ardenské klasiky, ale o něco těžší."

20240304PNC0072-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Předem se nevzdávají ani jezdci UAE, se čtyřmi členy na čele celkového pořadí mají prostor k taktizování. "Jsme ve velmi dobré pozici," myslí si průběžně druhý Fisher-Black. "V příštích dnech můžeme bojovat a rozhodně se nemusíme jen bránit. Myslím, že to bude hodně útočné."