Mám smlouvu do konce roku 2026. Existuje něco jako respekt. Smlouva je smlouva, řekl Evenepoel o spekulacích o jeho možném přestupu do Ineos Grenadiers, kde by podle mnohých měl lepší podporu a nepochybně lepší finanční ohodnocení. „Nemůžete jen tak říct čau, odcházím. Takhle to nechodí. Cyklistika není fotbal, kde prostě dáte 200 milionů a dostanete jezdce nebo hráče. Ale pokud se hodně zlepšíme, v oblasti vědy, výživě a věcech kolem týmu pro Grand Tours, můžeme být brzy na stejné úrovni jako týmy jako UAE Emirates a Jumbo-Visma. Navíc už máme také hodně znalostí uvnitř týmu, vysvětluje čerstvý mistr světa v časovce.

Soudal Quick-Step už oznámil příchod Mikela Landy a čtyř mladých závodníků z kategorie U23. Patrick Lefevere, ředitel týmu, se snaží proměnit kádr z klasikářského a sprinterského na sestavu pro třítýdenní závody. Omezuje ho samozřejmě rozpočet, ale Evenepoel chce další posily. Vždy je dobré přivést do týmu velká jména, protože pak bude konkurence i mezi domestiky. Navzájem se posunou na vyšší úroveň. Myslím, že to v našem týmu potřebujeme. Někdy byli někteří kluci příliš uvolnění. Mysleli si, že stejně mají místo v týmu pro Grand Tours. Proto jsem rád, že někteří jezdci přicházejí, včetně jednoho velkého jména. Nevím, jestli přijdou další, doufám, že ano.

Landa byl doposud lídrem na celkové pořadí v několika velkých týmech a ve třiatřiceti letech se rozhodl pomáhat Evenepoelovi. Mám velkou radost, že přijde. Jednali jsme s více jezdci, velkými jmény. Byli mezi nimi také Sivakov a De Plus, ano. To nevyšlo, takže jsem byl chvíli trochu zklamaný. S těmi dvěma se dá jít do boje. Myslel jsem si, že jsme svou šanci propásli.

Ale Landa je jezdec, který umí se svým týmem vyhrávat Grand Tours. Je mu 33 let, myslím si, že není příliš starý. Je to dobrý jezdec, který přinese spoustu zkušeností. Myslím, že to byl nejlepší možný tah, jaký mohl Patrick letos udělat. Ale lhal bych, kdybych řekl, že nedoufám ještě v jednoho jezdce, který by byl těsně pod Landovou úrovní. Jezdce někde mezi úrovní Ilana Van Wildera, Vervaeckeho a Cattanea. Ale jezdec této kategorie se hledá těžko. Jsou drazí, pokračuje Evenepoel, podle kterého není třeba posílit mezi tempaři a klasikáři. Máme Asgreena, Lampaerta... V této oblasti se vůbec nebojím.