Evenepoel se dočkal, je mistrem světa ve své oblíbené disciplíně. Po druhém a dvou třetích místech zkompletoval medailovou sbírku a ve Stirlingu porazil Itala Gannu s malým náskokem. V závodě na 47,8 km nebyla nouze o překvapivé výsledky a výkony. 

Už na prvním mezičasu, po necelých 14 minutách závodu, byly ztráty některých favoritů obrovské.  V nesmírně rychlých prvních kilometrech se překvapivě nedařilo Woutu van Aertovi, který na nejlepšího Gannu ztrácel 34 sekund a bylo jasné, že na světový titul opět nedosáhne. Ještě o 2 sekund horší byl Tadej Pogačar a dokonce 40 sekund ztrácel Stefan Kung, další z horkých favoritů. 

Gannovi na v tomto bodu trati totiž stačili jen Evenepoel, který byl o více než 4 sekundy pomalejší a také zázračný talent Joshua Tarling. Britský mistr ztrácel necelých 7 sekund, zatímco čtvrtý Rémi Cavagna už 23 sekund. 

Že si medaile rozdělí Ganna, Evenepoel a Tarling, bylo jasné velmi brzo, ale jak si cenné kovy rozdělí? Druhý mezičas byl až po 40 minutách jízdy a rozdíly mezi závodníky se tu výrazně prohloubily. Tarling zde projel nejdřív a měl obrovský náskok před ostatními. V cíli byl o více než minutu lepší, než dosavadní vedoucí Portugalec Nelson Oliveira. Vůbec ho nehrozil ani Van Aert, který na něj ztratil 49 sekund a zařadil se na průběžné druhé místo. 

Rohan Dennis se také snažil o přední umístění, ale zradila ho technika, v cílovém výjezdu na kostkách musel měnit kolo a nakonec obsadil sedmou příčku. Čekalo se už jen na Gannu a Evenepoela, ostatní ztráceli příliš mnoho času, například Kung se trápil a nakonec se nevešel ani do první desítky, byl až dvanáctý. 

Ganna na druhém mezičasu porazil Tarlinga o 13 sekund, ale Evenepoel byl o dalších 12 sekund rychlejší. Zdálo se, že je o medailích rozhodnuto, jenže závěr časovky byl těžký a dalo se v něm ledacos změnit. Mezitím Ganna dojel Pogačara, který toho na chvíli využil a několik kilometrů s Italem držel tempo. Ale nemohlo mu to výrazně pomoci a skončil až 22. s odstupem přes tři minuty. 

Ganna dal do cílového stoupání všechno a Tarlinga porazil o docela výrazných 36 sekund, jenže o Tarlinga mu nešlo, důležité bylo porovnání s Evenepoelem. A ten se nezlomil, síly si rozložil velmi dobře a cílovou pásku protnul v čase o 12 sekund lepší. 

Evenepoel je nejmladším mistrem světa v historii a přitom už má čtvrtou medaili. Ganna má také čtvrtou medaili, po dvou zlatých a jedné bronzové medaili přebral poprvé stříbro. Tarling je necelý rok po zisku juniorského titulu mistra světa opět na stupních vítězů, ale tentokrát v elitní kategorii. Něco takového dokázal naposledy… hádejte, ano, Evenepoel. V roce 2019, rok po vítězství mezi juniory, byl druhý za Dennisem. 

Dvěma českých reprezentantům závod moc nevyšel. Mathias Vacek se poprvé mezi muži zařadil na 38. místo se ztrátou 4:53. Jakub Otruba dopadl výrazně hůř, na 44. příčce ztratil 5:51 a porazil jen šest soupeřů.