Informaci o zaječích úmyslech úřadujícího mistra světa přinesl podcast RadioCycling. Zkušení novináři Peter Cossins, Jeremy Whittle a Chris Marshall-Bell zjistili, že Evenepoel není spokojený s tím, jak je tým Soudal Quick-Step veden a zda dokáže podpořit jeho ambice vyhrát v příštím roce Tour de France. Evenepoelův otec a zároveň agent Patrick Evenepoel podle RadioCycling kontaktoval několik konkurenčních týmů.

Patrick Evenepoel se obává o finanční stabilitu tradičního belgického celku, který je podle zákulisních informací na prodej. Spekulovalo se dokonce o prodeji týmu do rukou amerických investorů, kteří však svůj zájem stáhli, protože na vlastnictví cyklistického týmu lze jen stěží něco vydělat. Dalším zájemcem měl být Jim Ratcliff, současný majitel týmu Ineos Grenadiers. nejbohatší Brit má prý v úmyslu spojit Soudal Quick-Step s Ineosem a vytvořit největší a nejsilnější sestavu v čele s Evenepoelem. Patrick Lefevere, ředitel Soudal Quick-Step, to však popřel.

Evenepoel prý není spokojený se současnou smlouvou, která mu se všemi bonusy za výsledky (na které letos nejspíš nedosáhne po odstoupení z Giro d'Italia) přináší okolo 4 milionů eur ročně a je tedy o hodně méně výhodná, než v případě Tadeje Pogačara, který je všeobecně považován za nejlépe vydělávajícího cyklistu současnosti. Evenepoel má platnou smlouvu do roku 2026, takže Lefevere teoreticky nemusí nic řešit, ale nespokojeného lídra v týmu nepochybně nechce. nevětší zájem o služby světového šampiona má Ineos Grenadiers. Bohatou britskou sestavu postupně opouští lídři, naposledy se mluvilo o odchodu Carlose Rodrigueze do Movistaru, což by mohlo naznačovat, že Evenepoel je na cestě stát jedničkou Ineosu.

Belgičan se se zástupci Ineosu setkal už loni na podzim. Dalším zájemcem je Israel-Premier Tech. Sylvan Adams, majitel izraelského týmu, je velmi štědrý a chce velkého lídra. Evenpoel má navíc dobré osobní vztahy s mnoha členy týmu Israel-Premier Tech. Přestup do Lidl-Trek či Bora-Hansgrohe není pravděpodobný. Evenepoel by si do nového angažmá rád přivedl i osobního sponzora, výrobce kol Specialized. 

Případného zájemce by Evenepoel stál minimálně 10 milionů eur, pokud by se Lefevere rozhodl posledního vítěze Vuelty prodat. Což v úmyslu nemá, protože na Evenepoelovi stojí celý tým a sponzorské smlouvy. Ostatním lídrům Soudal Quick-Step se totiž nedaří. Tým doposud nevyhrál etapu na Tour de France, Fabio Jakobsen už vzdal a Julianu Alaphilippovi úniky nevycházejí.