V poslední etapě Paříž-Nice už nebylo na co čekat a nemělo cenu šetřit síly. Podle toho se řídil Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) a několikrát zaútočil. Průběh krátké etapy byl poměrně jednoduchý, od začátku se jelo na plný plyn. Victoru Campenaertsovi (Lotto Dstny), Laurenci Pithiemu (Groupama-FDJ) a Johanu Jacobsovi (Movistar) se sice podařilo uniknout pelotonu, jejich pokus byl však postupně zlikvidován.

70 kilometrů před cílem došlo v mokrém sjezdu k těžkému pádu, do kterého se zapletl také Santiago Buitrago (Bahrain Victorious). Vítěz 4. etapy se sice dokázal zvednout ze silnice, ale v závodě nepokračoval, stejně jako Kevin Geniets (Groupama-FDJ) a další. 

46 kilometrů před cílem byl poslední uprchlíky už dostižen a do útoku poprvé vyrazil Evenepoel. Nedokázal ujet všem soupeřům, ačkoliv výrazně očesal peloton a tak to zkusil vzápětí ještě jednou. To už na čele závodu zbyla skupina pouze deseti cyklistů, zatímco například Egan Bernal (Ineos Grenadiers) a João Almeida (UAE Emirates) už zde chyběli. 

20240310PNC0087-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Evenepoelovi to stále nestačilo a opět nastoupil. Tentokrát se udržel jen Jorgenson a začal ujíždět lídrovi závodu Brandonu McNultymu (UAE Emirates). Ten jel společně s Alexandrem Vlasovem (Bora-Hansgrohe) s malou ztrátou a snažil se na vedoucí duo dotáhnout. Vlasov cítil, že je na tom lépe, proto se zvedl a sám si do první skupiny doskočil. McNulty stále bojoval se ztrátou několika sekund. 

Mezera mezi ním a vedoucím triem se začala zvětšovat a 36 kilometrů před cílem byl dostižen skupinou pronásledovatelů, kde nechyběli Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Primož Roglič (Bora-Hansgrohe) a Luke Plapp (Jayco AlUla). McNulty v tu chvíli už dobře věděl, že ubránit celkové vítězství se mu nepodaří, protože do etapy nastupoval s náskokem pouhých čtyř sekund. Stále se však mohl udržet na konečném pódiu. 

Po rychlém sjezdu narostl rozdíl mezi skupinami na více než minutu, takže o žlutý dres soupeřili pouze Jorgenson a Evenepoel. Američan byl první na rychlostní prémii, takže virtuální odstup mezi nimi narostl na 34 sekund a Belgičan se začal soustředit na etapové vítězství. V posledním stoupání Col des Quatre-Chemins (3,8 km, 8,1 %) se Evenepoel a Jorgenson zbavili Vlasova a ve zbytku etapy měli společný zájem. Jednomu šlo o etapu a druhému o celkové vítězství. 

20240310PNC0090-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Jorgenson a Evenepoel si rozdělili všechny dresy

Belgický mistr si počkal na závěrečný spurt a s přehledem Jorgensona porazil. Získal tak první profesionální vítězství na francouzské půdě, pojistil si druhé místo v konečném pořadí a navíc posbíral dost bodů v bodovací i vrchařské soutěži a domů si odvezl hned dva dresy.

Stejný počet dresů patří Jorgensonovi, který vyhrál poprvé v životě na úrovni WorldTour a připsal si první profi vítězství v Evropě. Převzal i bílý dres pro nejlepšího mladého cyklistu.

20240310PNC0135-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Ve druhé skupině se mezitím závodilo o zbylé místo na konečném pódiu. Skjelmose a McNulty zaútočili a do cíle dorazili společně se ztrátou 1:39. Američan tedy obsadil třetí příčku a dánský mistr čtvrté místo. Vlasov se díky výbornému výkonu v poslední etapě posunul až na šesté místo a s velkým náskokem porazil svého lídra Rogliče. Slovinec byl rozhodně největším zklamáním závodu, v etapě ztratil přes čtyři minuty a skončil desátý celkově.