Belgický šampión se letos rozhodl pro velkou změnu závodního programu, vynechá totiž své oblíbené španělské závody Clasicu Sa Sebastian a Vueltu, už nebude (aspoň prozatím) pokoušet štěstí na Giro d'Italia, a radši půjde francouzskou cestou. Ale závodit začne v Portugalsku na Figueira Champions Classic, už 10. února. Poté vyrazí pro třetí vítězství na Kolem Algarve a poté už zamíří do Francie. 

To je v jeho případě dost nezvyklé, francouzským závodům se dosud až podezřele vyhýbal, jel pouze dvakrát Časovku národů. Teď stihne v březnu, červnu a červenci tři francouzské etapové závody. Na Paříž-Nice se potká s Primožem Rogličem, v Baskicku s Rogličem i Jonasem Vingegaardem, stejně jako na Dauphiné.  

Závodní program Remca Evenepoela: 

10. 2. Figueira Champions Classic

14. - 18. 2. Kolem Algarve

3. - 10. 3. Paříž-Nice 

1. - 6. 4. Okolo Baskicka

14. 4. Amstel Gold Race

17. 4. Valonský šíp

21. 4. Lutych-Bastogne-Lutych

2. - 9. 6. Critérium du Dauphiné

19. 6. Mistrovství Belgie v časovce (Binche)

23. 6. Mistrovství Belgie (Zottegem)

29. 6. - 21. 7. Tour de France

27. 7. Olympijská časovka

3. 8. Olympijský závod s hromadným startem

22. 9. Mistrovství světa v časovce

29. 9. Mistrovství světa

Ze závodního programu výše je zřejmé, že důležité cíle bude mít celý rok, ale nade vším stojí debut na Tour de France. Dlouho očekávaná premiéra jednoho z nejtalentovanějších cyklistů historie. Ale Evenepoel o velký tlak a pozornost moc nestojí. „Chci vyhrát etapu,“ říká v podstatě dost skromně. „Vrátit se domů s etapovým vítězstvím je logický cíl.“

„Co se týče celkového pořadí, tak to moc neřešíme. Jedu poprvé, musím to všechno objevit. Připravím se co nejlépe a pak se uvidí, jak to 21. července dopadne,“ pokračuje Evenepoel. 

8-jpg-1703423352.jpeg

„Je to Tour, moje první Tour a náš tým taky jede poprvé s týmem kompletně pro celkovou klasifikaci. Uvidíme, jak to bude vypadat. Na této trati se bude závodit až do posledního dne,“ myslí si bývalý světový šampión, který už vyrazil na obhlídku některých důležitých etap.

Hned po Tour je neřadě další velký cíl - Olympijské hry v Paříži. „Časovka i silniční závod jsou důležité. Záleží na tom, jak dopadnu na Tour,“ nechce předvídat svou formu. Hlavně kvůli načasování, časovka se totiž jede už šest dní po skončení Tour, závod s hromadném startem necelé dva týdny po dojezdu. „Se zkušenostmi z mistrovství světa v Austrálii v roce 2022 by mi silniční závod měl sednout lépe, ale necestujeme daleko. Bude to fajn a trať by mi měla vyhovovat,“ doufá. 

Na jaře se pokusí potřetí za sebou vyhrát monument Lutych-Bastogne-Lutych, tentokrát si bude muset poradit i s Tadejem Pogačarem. A možná si před Lutychem poprvé vyzkouší také Amstel Gold Race a po dvou letech opět Valonský šíp.