Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick-Step) v páté etapě, individuální časovce na 20 kilometrů ve městě Lagoa, předvedl další excelentní výkon a s náskokem 10 sekund porazil mistra Rohana Dennise (Ineos). Evropský šampion v časovce tentokrát porazil toho světového. 

Třetí skončil Stefan Küng (Groupama - FDJ), loňský vítěz ztratil 19 sekund. Maximilian Schachmann (BORA - hansgrohe) ztratil na Evenepoela 38 sekund, ale stačilo mu to na posun na konečné druhé místo. Stejný čas měl překvapivě také Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Astana) a doplnil Evenepoela a Schachmanna na konečném pódiu. 

Časovka se podle předpokladů nepovedla Danu Martinovi (Israel Start-Up Nation), kterého Evenepoel téměř dojel, ačkoliv startoval s náskokem dvou minut, a vypadl z první desítky. 

"Věděl jsem, že musím jet celou dobu naplno. Začal jsem rychle, na nic nečekal a trochu odpočíval jen v rychlých sjezdech bez šlapání. Byla to dobrá taktika a informace z auta jsem měl perfektní. Vše fungovalo a vyšlo podle plánu," řekl v cíli vítěz celého závodu, pro kterého je to už druhé celkové vítězství v tomto roce a celkem pátý triumf v roce 2020. 

Celek Deceuninck - Quick-Step si z Portugalska odváží tři etapová vítězství, jednu etapu vyhrál Fabio Jakobsen a dvě Evenepoel, celkové vítězství, prvenství v bodovací soutěži díky Jakobsenovi a samozřejmě také bílý dres nejlepšího maldého závodníka. Pouze trikot nejlepšího vrchaře Deceunincku utekl, ten dokázal vybojovat Belgičan Dries De Bondt (Alpecin - Fenix).