Evenepoel byl vyhlášen belgickém sportovcem roku na Gala du Sport, toto ocenění získal už potřetí v kariéře. Porazil hráče snookeru Lucu Brecela a rychlobruslaře Barta Swingse. Po slavnostním vyhlášení prozradil, na jaké závody se v roce 2024 vydá. Podle deníku Het Nieuwsblad zahájí sezónu v Portugalsku, na svém oblíbeném etapovém závodě Kolem Algarve. Jarním vrcholem sezony bude monument Lutych-Bastogne-Lutych, který vyhrál už letos a loni. 

„Co mohu říct, je, že před Lutychem nepojedu na žádný vysokohorský trénink. Čeká mě sezona s méně závody,“ vysvětluje Evenepoel. Po Lutychu se zaměří na přípravu na letní závody, především na Tour de France a Olympijské hry v Paříži. „Příští sezonu zaměřím na Lutych, Tour a Olympijské hry v Paříži, a pak na mistrovství světa,“ pokračuje současný světový šampión v časovce. 

20230423LBL2001-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

„Od května, v období přípravy na Tour a Hry, nebudu doma a budu střídat vysokohorský trénink se závody. Takže před Lutychem chci strávit co nejvíce času ve svém španělském domě, blízko rodiny. Tam se mi dobře trénuje v kopcích a najíždějí kilometry na časovkářském kole. A především mě to udrží psychicky svěžího. Chci začít přípravu na Tour s čerstvou a prázdnou hlavou.“

Tour je vrcholem sezony, ale Evenepoel na sebe nechce klást příliš velké nároky. Zatím si nevěří na celkové vítězství. „Budu sbírat zkušenosti. Vingegaard, Pogačar a Roglič jsou na Tour jako bohové, takže mou ambicí je první pětka. Splnil bych si sen, kdybych předvedl lepší výkon než kdokoli z těchto tří. A etapová vítězství jsou samozřejmě také možná. Pak bych vyhrál etapu na všech třech Grand Tours.“ 

Hned po Tour jsou na programu Olympijské hry v Paříži a Evenepoel chce jet oba závody. Belgie má pouze jedno účastnické místo v časovce, stejně jako všechny ostatní země, takže start ještě jistý nemá, ale je favoritem. Z Paříže by si rád odvezl dvě medaile. A pak je tu ještě světový šampionát v Curychu. V příštím roce se jede opět na podzim, takže po Olympiádě bude dost času na přípravu. Náročný kopcovitý profil závodu s hromadným startem by mu měl vyhovovat. Rozhodně víc než letošní šampionát v Glasgow.