Evenepoel nemusel složitě bojovat o dlouhý únik, tentokrát ujela skupina uprchlíků poměrně bez problému. Na závodníky čekalo 179 kilometrů a pět vrchařských prémií. Etapu zakončily dva výjezdy na stoupání Cruz de Linares (8,3 km, 8,5 %). Belgický šampión měl dva cíle, nejdříve posbírat co nejvíc vrchařských bodů a zajistit si dres s modrými puntíky a poté jet o etapu. Oba cíle splnil na sto procent. 

Kromě Evenepoela se v čelní skupině objevili také Egan Bernal (Ineos Grenadiers), Julien Bernard (Lidl-Trek), Lorenzo Germani (Groupama-FDJ), Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Max Poole (DSM-Firmenich), Paul Ourselin (TotalEnergies), Andreas Krok (Lotto Dstny), Imanol Erviti (Movistar), Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), Jarrad Drizners (Lotto Dstny), Nico Denz (Bora-Hansgrohe), Lewis Askey (Groupama-FDJ) a Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic).

20230914VUE02-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY-3.jpg

Získat všechny potřebné body nebyl pro Evenepoela vůbec žádný problém, protože ve skupině neměl soupeře. Takže už na vrcholu druhého stoupání San Lorenzo si zajistil celkové vítězství v soutěži, nemůže být předstižen a stačí mu dojet do Madridu.

Evenepoel odváděl nejvíc práce v čelní skupině a postupně mu odpadali soupeři. Na začátku prvního výjezdu stoupání Cruz de Linares zaútočil Kron, ale brzo na to doplatil, když se Evenepoel posunul na čelo a Dána utrhl. S Belgičanem vydrželi jen Caruso a Poole, ale ne na dlouho, Caruso odpadl po chvíli a Poole ztratil kontakt 29 kilometrů před cílem a 4 kilometry před vrcholem stoupání. 

Poole se snažil udržet v dostupné vzdálenosti, ale na vrcholu ztrácel více než minutu a i když něco málo stáhl ve sjezdu, s Evenepoelem soupeřit nemohl. Lídr týmu Soudal Quick-Step měl naprostou volnost v posledním stoupání, peloton byl daleko za ním a kolegové z úniku ztráceli čím dál tím víc. Do cíle dojel s náskokem 4:44 před Carusem, třetí skončil Kron. Evenepoel si připsal už páté etapové vítězství na Grand Tours v letošní sezóně (dvě na Giru a tři na Vueltě), nikdo jich nemá víc.

20230914VUE02-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY-2.jpg

Po dojezdu vysvětlil, proč zaútočil už v předposledním výjezdu: "Cítil jsem, že jsem v úniku nejsilnější a nechtěl jsem ztrácet čas. Nohy jsem měl velmi dobré, byl jsem na tom lépe než ve 14. etapě (kterou také vyhrál, pozn. red.) Byla to taky velká šance získat vrchařské body."

"Po tom mém výpadku na Tourmaletu jsem musel otočit list a jet na etapy. Vyhrál jsem tři krásné etapy a také horský trikot. Byla to skvělá Vuelta, i když celková klasifikace nevyšla. Můžeme být hrdí. Stále mám dobrý pocit a dobré nohy, což ukazuje, že se stále zlepšuji. Jen ve druhém týdnu jsem měl jeden špatný víkend," bere si ze závodu to lepší. 

Vingegaard potáhl Kussovi v cílovém výjezdu 

Tým Jumbo-Visma kontroloval tempo pelotonu po většinu etapy. Uprchlíky nechal bojovat o vítězství a vše nechal až na závěrečné stoupání. Ale konkurenční tým Bahrain Victorious chtěl o něco ostřejší tempo, takže v prvním výjezdu Cruz de Linares převzal vedení. Jejich cílem bylo připravit příležitost k útoku pro Mikela Landu, ale nejdřív bylo třeba chytit Aleksandra Vlasova (Bora-Hansgrohe), který zaútočil na rovině před cílovým kopcem. 

Na začátku Cruz de Linares nasadil tempo Wout Poels (Bahrain Victorious), dojel Vlasova a utrhl některé soupeře, například Joaa Almeidu (UAE Emirates). Z tohoto tempa zaútočil Landa, ale Juan Ayuso (UAE Emirates) si ho pohlídal. Oba zpomalili a čelo skupiny převzal Jonas Vingegaard. Vítěz Tour de France dopoledne před etapou slíbil, že dnes bude pomáhat Kussovi a slib splnil. Odtáhl zbytek stoupání, Kuss musel pouze reagovat na další útok Landy a Ayusa.

20230914VUE02-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY.jpg

Neměl s tím žádný problém a dokázal pokrýt také zrychlení Enrica Mase (Movistar) v posledních desítkách metrů 18. etapy. Ayuso, Mas, Kuss a Primož Roglič (Jumbo-Visma) dojeli pohromadě, Landa ztratil 3 sekundy a Vingegaard 9 sekund, ale to nemá skoro žádný vliv na celkové pořadí. 

Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Cian Uijtdebroeks (Bora-Hansgrohe) a Almeida zaostali o 54 sekund a první desítka se nijak nezměnila. Kuss vede s náskokem 17 sekund před Vingegaardem, Roglič ztrácí 1:08 a nejlepší mladý závodník Ayuso rovné 4 minuty. Landa má odstup 4:19 a Mas 4:30. Do konce Vuelty zbývají tři etapy, dvě rovinaté a jedna klasikářská, která se jede v sobotu.