Účast na San Juanu potvrdil a jednou z mediálních hvězd závodu je také Peter Sagan v dresu svého týmu TotalEnergies. Účast potvrdil i tým Ineos Grenadiers, v jehož sestavě by měli startovat Filippo Ganna, Elia Viviani a s velkou pravděpodobností i Egan Bernal, který po dlouhodobém výpadku načne novou sezónu, jejímž vrcholem by podle jeho přání měl být boj o pódium na Tour de France.

ProCyclingStats uvádí, že z World týmů by v Argentině mohly startovat i Bora-hansgrohe a Trek-Segafredo s Mathiasem Vackem a v týmu Soudal-Quick Step i Jan Hirt. Připomeňme si, že zatím poslední vítězství Zdeňka Štybara (na snímku) se odehrálo právě na tomto závodě, konkrétně 1. února 2020. Vypadá to, že závod by se mohl těšit naší mimořádně pozornosti.

Tento závod nemá příliš bohatou historii, zatím se uskutečnily pouze čtyři ročníky, když poslední dva roky zabránil covid jeho realizaci, ale velmi rychle se začal těšit pozornosti velkých týmů, takže ho od roku 2020 UCI povýšila do kategorie 2.Pro.

O zajímavosti a kvalitě startovní listiny předešlých ročníků vypovídají i jména cyklistů, kteří tu stanuli na stupních vítězů. Úvodní ročník 2017 vyhrál Bauke Mollema, v roce 2018 byl druhý Filippo Ganna, o rok později toto umístění zopakoval Julian Alaphilippe a v roce 2020 se stal absolutním vítězem právě Remco Evenepoel.

Peter Sagan se zúčastnil obou posledních ročníků, vyhrát se mu tady zatím nepodařilo, ale z celkového počtu 14 absolvovaných etapa se 10x umístil v top deset, z toho 5x do první pětky a z toho jednou 3. a dvakrát 2. Další šanci tedy bude mít mezi 22. až 29. lednem.

Remco Evenepoel, Vuelta a San Juan 2019

Skladbu etap postupně organizátor zveřejňuje na svých stránkách, ale vyjdeme-li z minulosti, nejde o etapák vysloveně horský jako tomu bývá např. při Tour Colombia. Koneckonců umístění Ganny a Sagana o charakteru etapáku a skladbě etap leccos vypovídají.

Remco Evenepoel by mohl mít k tomuto závodu speciální vztah. Bylo to v Argentině, kde měl v roce 2019, dva dny po svých 19. narozeninách, premiéru mezi dospělými ve svém novém týmu Quick Step. Nejlepšího umístění tehdy dosáhl v časovce na 12 km, v níž dojel na 3. místě 12 sekund za vítězným Alaphilippem. O rok později ho právě časovka, v níž na 15,5 km porazil o 32 sekund druhého Gannu, vynesla do pozice lídra závodu a tu už až do jeho skončení neopustil.

V Argentině by měl tedy Evenepoel zahájit tažení, od něhož cyklistický svět očekává další velké věci. Po vítězství na podzimní Vueltě by mohl patři k velkým favoritům dalšího ročníku Giro d´Italia, jejíž skladba etap včetně především víc jak 70 km individuálních časovkářských kilometrů, rozložených do tří etap, by mu měla hodně vyhovovat.

Remco Evenepoel, Vuelta a San Juan 2020

Pokud tedy se předpoklad jeho účasti na Giru naplní, dá se očekávat, že ho předtím uvidíme ze závodů nejvyšší kategorie na Tirreno-Adriatico, které letos dokončil na 11. místě a kde by se měl opět potkat s Tadejem Pogačarem, a poté na jarních ardenských klasikách, které absolvoval i letos, máme na mysli Brabantský šíp (6.), Valonský šíp (43.) a Lutych-Bastogne-Lutych, kde v letošním ročníku exceloval, když do cíle dorazil osamocen o téměř 50 sekund před skupinou pronásledovatelů.

Aktuálně se na novou sezónu připravuje ve svém novém domově v oblasti Costa Blanca poblíž Calpe formou převážně 3,5 až 4 hodinových tréninků s převýšením přesahujícím 2 tisíce výškových metrů, ale zařazuje i kratší intenzivnější tréninky. Pokud tedy vyjdeme z údajů v aplikaci STRAVA.

O jeho skutečném jarním programu bychom se mohli dozvědět – pokud k tomu nedojde dříve – na týmové prezentaci 6. ledna, která se uskuteční v belgickém De Panne.