Vuelta a San Juan má delší historii, ale do kalendáře UCI se dostal poprvé v roce 2017 jako závod kategorie 2.1. O tři roky později postoupil o úroveň výš. Pak však zaúřadoval Covid a na dva roky závod přerušil. Zítra tedy odstartuje pátý ročník.

Vzhledem k tomu, jaké panuje v lednu v Argentině počasí a jaké etapy pořadatelé připravují, dávala si tu dostaveníčko vždycky velmi zajímavá konkurence. I letos předpověď mluví o teplotách i přes 30 stupňů. A i v nadcházejícím ročníku se najdou kopcovité etapy, v jejichž rámci cyklisté překročí i hranici 2,5 tisíce metrů nad mořem, ale nepůjde jako tomu bývá v Kolumbii o standard, ale spíše výjimku. Ideál pro přípravu na důležité evropské závody.

loading...

Skladba etap letošního ročníku se podobá té z roku 2020, ovšem oproti poslednímu uskutečněnému ročníku je tu jedna zásadní změna: chybí časovka jednotlivců.

Ze sedmi etap, které jsou rozděleny jedním dnem volna, má pět vysoký potenciál skončit hromadným finišem. Ne že by byly úplně rovinaté, ale buď nemají tak velké převýšení nebo jsou stoupání umístěna dále před cílem. Koneckonců i v posledním ročníku pět ze šesti klasických etap skončilo sprinterským soubojem.

Výjimkou byla etapa končící na autodromu El Villicúm, v jejímž závěru se našla stoupavá pasáž, kterou využil Zdeněk Štybar k razantnímu nástupu a podařilo se mu udržet minimální náskok až na pásku před Juanem Molanem a dalšími sprintery.

To je také důvod, proč ve startovní listině najdeme přehršel špičkových sprinterů. Quick Step sem přivezl Fabio Jakobsena, jemuž k ruce bude Michael Morkov. Velkým soupeřem by mu měl být Sam Bennett z Bora-hansgrohe, kterého bude podporovat Danny Van Poppel. Na místo činu se ve svém novém týmu Movistar vrací Fernando Gaviria, který tu v průběhu čtyř ročníků vyhrál osm etap a je v tomto směru suverénním rekordmanem.

Jedničkou Astany do hromadných závěrů bude letošní nováček v dresu tohoto World týmu Gleb Syritsa, Ineos bude spoléhat na Eliu Vivianiho, DSM na Sama Welsforda a Trek-Seagfredo na Jona Aberasturiho.

Z druhodivizních týmů, kterých tu bude pět, se bude ve sprinterských koncovkách nejvíc čekat v týmu TotalEnergies od Petra Sagana, v týmu Israel-Premier Tech od Giacomo Nizzola, v EOLO-Kometa od Giovanni Lonardiho a v Corratecu od domácího jezdce Germana Tivaniho, který se při předešlých čtyřech účastech dokázal jednou postavit na nejvyšší stupínek. Překvapit by mohl v dresu národního týmu Argentiny Maximiliano Richeze, pro něhož to bude loučení s dlouhou a úspěšnou kariérou, jejíž konec naplánoval na poslední den ledna.

Remco Evenepoel, Peter Sagan a Fernando Gaviria patří k největším celebritám závodu, což se projevilo i při slavnostním společenském zahájení 

O celkovém pořadí se tady však rozhoduje jinde. V etapě končící dlouhatánským výjezdem do Alto del Colorado a nejinak by tomu mělo být letos. Jde s necelými 19 km o mimořádně dlouhé stoupání, které obvykle hodně nadělí startovní pole, ale je pozvolné a postrádá extrémní profilové pasáže. Průměr činí 4,4% a maxima se pohybují do 6,4%. 

Výsledkem je, že v minulosti se tady dokázala udržet s nejlepšími vrchaři i těžká váha Filippo Ganna - který je na startu i letos - což mu v konečném účtování vyneslo dvakrát 2. místo. Naposledy právě za Evenepoelem, v jejichž prospěch hrála časovka, při níž Evenepoel ujel o půl minuty Gannovi a ten o další půl minutu třetímu v pořadí. Tuhle svou výhodu však oba jmenovaní letos budou muset oželet.

Remco Evenepoel obklopen dalšími jezdci Soudal-Quick Step včetně Jana Hirta (vpravo) při tréninku už v Argentině

Takže koho můžeme favorizovat na celkové pořadí?

Kromě Evenepoela by v dresu Soudal-Quick Step mohla královská etapa vyhovovat i Janu Hirtovi. Ineos má v sestavě trojici skvělých vrchařů, Kolumbijci Bernalem a Danielem Martínezem počínaje a Ekvádorcem Jhonatanem Narváezem konče. Dalšími v řadě skvělých Kolumbijců jsou v sestavě Bora-hansgrohe Sergio Higuita a v Movistaru Einer Augusto Rubio. Podle soupisky Trek-Segafredo by mohl být lídrem týmu na celkové pořadí Mathias Vacek.

V nejlepším jihoamerickém celku, jichž bude na startu celkem deset, Medellín-EPM se poprvé představí Miguel Ángel López a my uvidíme, jestli jednostranné ukončení smluvního vztahu ze strany Astany a přestup o dvě patra níže pro něj budou znamenat ztrátu motivace nebo touhu ukázat, o co svět WorldTour přišel. Varianta dvě se jeví o hodně pravděpodobnější.

Óscar Sevilla a Miguel Ángel López lídry týmu Medellín-EPM nejenom na Vuelta a San Juan

V dresu Medellínu nebude chybět ani Óscar Sevilla, který patří svým věkem (46) i počtem účastí (4) k veteránům toho závodu, ovšem svými výsledky k absolutní špičce. V roce 2017 skončil na 2. místě za Bauke Mollemou, o rok později po vyškrtnutí dopojucího Argentince Najara se stal celkovým vítězem, v roce 2019 dojel třetí za Winnerem Annaconou a Julianem Alaphilippem a stejné umístění mu patřilo i v roce 2020!

Závod je možno sledovat mj. v přímých přenosech na Eurosportu, vzhledem ke čtyřhodinovému časovému posunu ovšem až v pozdějších odpoledních až večerních hodinách. Přenosy jednotlivých etap začínají mezi 19:20 až 21:20.