Devětadvacetiletý Australan měl letos hodně špatné vztahy s vedením týmu Lotto Dstny, což vyústilo ve snahu belgického celku zbavit se svého nejdražšího závodníka. Podle zákulisních informací bere Ewan v Lottu přes 2 miliony eur ročně a jeho výsledky v posledních dvou letech tomu neodpovídaly. Platnou smlouvu měl navíc ještě na rok 2024, ale nakonec se dohodl na přestupu.

20230703TDF0007-A.S.O._Pauline_Ballet.jpg

Je nepravděpodobné, že by tým Jayco AlUla nabídl stejné finanční podmínky a Ewan nejspíš hodně slevil a doufá, že se vrátí do sprinterské špičky. Ujal se ho tým, kde už působil v letech 2014 až 2018. I zde měl na konci svého angažmá konflikty s vedením, ale to už je zapomenuto a Ewan bude dvojkou v hierarchii sprinterů za Dylanem Groenewegenem. 

"Caleba není třeba představovat, protože má na svém kontě neuvěřitelné výsledky a samozřejmě s týmem strávil první čtyři a půl roku své profesionální kariéry. Víme, co od Caleba můžeme očekávat, je to jeden z nejlepších sprinterů na světě," říká Brent Copeland, šéf Jayco AlUla. "To, že se k nám připojil další australský jezdec takového kalibru, je pro nás skvělé a poskytne nám další možnost, jak bojovat o sprinterská vítězství. Tvrdě pracujeme na tom, abychom náš tým posílili, a po příchodu dalšího špičkového sprintera do našich řad budeme určitě usilovat o vítězství ve všech závodech, do kterých Caleb a Dylan nastoupí."

Zdá se, že Jayco AlUla se plně soustředí na sbírání co největšího počtu vítězství a v tomto ohledu je nejefektivnější investovat do sprinterů. Konkurovat v celkovém pořadí etapových závodů a na klasikách nejbohatším týmům je velmi složité, jistější je vsadit na etapy a menší jednorázovky. Letos australský tým získal (zatím) 16 vítězství a to se určitě pokusí vylepšit. Hlavně co se týče počtu etapových vítězství na Grand Tours. Dvě etapy na Giro d'Italia prostě nejsou dost. 

20230713TDF1005-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Ewan vyhrál už 11 etap na Grand Tours a pokusí se přidat další. "Do týmu se vracím jako zkušenější jezdec, v posledních letech jsem vyhrál největší závody své kariéry a myslím, že jsem se hodně vyvinul jako závodník i jako lídr. Když jsem do týmu původně přišel, bylo mi teprve 19 nebo 20 let, takže jsem byl hodně mladý. Dost jsem se toho naučil od zkušených kluků, kteří tam už byli, a využil jsem toho v další kariéře," říká Ewan. 
 
"Vyvinul jsem se jako člověk i jako cyklista a těším se, až se vrátím do týmu v roli většího lídra. Bude skvělé, když budu moci pomáhat i mladším australským jezdcům, aby dosáhli svého potenciálu. Hlavní pro mě bude vrátit se na vítěznou dráhu a doufám, že týmu přinesu hodně úspěchů. Pro rok 2024 budeme mít silnou sestavu," dodává Ewan. 

Ewan by měl v dojezdech spolupracovat především s Maxem Walscheidem, další novou posilou z Cofidisu. Kromě sprintů bude tým útočit i na těžší etapy s Michaelem Matthewsem, Filippem Zanou a Maurem Schmidem. Simon Yates zase letos dokázal, že stále patří k nejlepším jezdcům na celkové pořadí, když skončil čtvrtý na Tour de France a také Eddie Dunbar má potenciál uspět na třítýdenních závodech.