V loňském ročníku Milán - Sanremo uspěli klasikáři, Julian Alaphilippe ve spurtu první skupiny porazil Olivera Naesena a Michala Kwiatkowského. Ti všichni patří mezi favority i letos, ale nejsou to ti největší.

305 kilometrů dlouhá trasa z Milána do Sanrema se vyhne pobřeží, starostové obcí s plážemi si nepřáli uzavřít silnice v letní sezóně, kdy má většina Italů dovolenou. Aby se pořadatelé s tímto vyrovnali, museli přidat pár kilometrů a také dvě stoupání Niella Belbo a Colle di Nava. Oba výjezdy jsou mírné a neměli by mít vliv na vývoj závodu, ale některým sprinterům můžou ubrat rozhodující dávku energie. 

Závod se vyhne třem krátkým stoupáním Tre Capi a na původní trasu se napojí u Imperie. Posledních asi 40 kilometrů bude stejných jako v minulosti. Pojedou se i rozhodující kopce Cipressa a Poggio. 

Favorité 

Jednoho velkého favorita závod nemá. Ale vzhledem k větší náročnosti a délce závodu se větší šance dávají rychlým klasikářům. V nejlepší formě v posledním týdnu je Wout van Aert. Belgičan vyhrál Strade Bianche po sólovém úniku, ale byl velmi rychlý i ve sprinterském dojezdu na Milano - Torino, kde nestačil Arnaudu Démarovi a Calebu Ewanovi. A to především kvůli horší pozici ve spurtu. Rychlostně je na tom až překvapivě skvěle. 

Van Aert může také útočit na Poggiu a bez problému pokrývat pokusy ostatních. Útočit budou muset Julian Alaphilippe, Greg Van Avermaet, Matteo Trentin, Oliver Naesen, Michal Kwiatkowski, Mathieu van der Poel, Philippe Gilbert, Vincenzo Nibali a další. Cílem totiž je zbavit se těch nerychlejších sprinterů.

Kontrolovat závod až do samého závěru nebude snadné pro jakkoliv silný tým, protože v každé sestavě je letos pouze šest cyklistů. Únik malé, či středně velké skupiny se zdá být pravděpodobnějším scénářem. 

Velké sebevědomí má Arnaud Démare, zejména po vítězství na Milano - Torino. Také má silný tým a Sanremo už vyhrál před čtyřmi lety. Z čistokrevných sprinterů má nejspíš největší šanci. Ovšem odolat tlaku klasikářů nebude snadné. Hned za ním se schovává drobný Caleb Ewan. Australan byl v roce 2018 druhý a na Sanremo se soustředí. Má zde lepší výsledky než například Elia Viviani a Fernando Gaviria.

Deceuninck - Quick-Step obhajuje loňské vítězství, ale Julian Alaphilippe není ani zdaleka v takové formě jako loni. V záloze však je Sam Bennett. Irský sprinter umí přejet kopce a konečně dostane pořádnou příležitost.  

Ve startovní listině jsou dva závodníci, u nichž je těžké cokoliv předvídat. Peter Sagan je ideálním prototypem vítěze Sanrema, ale přitom nikdy nevyhrál. Fyzicky na to už několikrát nepochybně měl, ale udělal pár špatných rozhodnutí v průběhu závodů a prohrál. Formu nemá tak dobrou jako Van Aert, ale třeba mu menší tlak pomůže. 

Podobně je na tom Mathieu van der Poel. Na Strade Bianche neuspěl, ve vedru se mu nedařilo a měl problémy s defekty. Sanremo jede poprvé a i když je vítězství reálné i při debutu, zkušenosti se rozhodně hodí. Van der Poel je dost silný v kopcích i rychlý ve finiši, ale je lepší než rival Van Aert a může porazit typické sprintery? To ukáže až dojezd závodu. 

Favorité 111. Milán - Sanremo:

-

Wout van Aert, Arnaud Démare 

Caleb Ewan, Mathieu van der Poel, Peter Sagan  

Julian Alaphilippe, Sam Bennett, Fernando Gaviria

 Oliver Naesen, Matteo Trentin