Je o tři dny kratší Vuelta méně cenná než Giro a Tour? Z hlediska celkového pořadí vlastně ani ne, protože horských etap bude jedenáct a dojezdů na vrcholu stoupání hned osm. Vítěz letošního ročníku se proto může zcela bez obav prohlásit za vítěze Grand Tour. Vždyť i Jacques Anquetil je prvním vítězem všech třech Grand Tours, ačkoliv Vuelta v roce 1963 měla jen 15 dní. Eddy Merckx vyhrál v roce 1973 Vueltu se 17 etapami.  

V konkurenci Giro d´Italia nedopadla letošní Vuelta vůbec špatně. Na start se postaví několik bývalých vítězů třítýdenních závodů. Nejsilnější sestavu má Jumbo - Visma. Nizozemský celek přivezl podle nás dva největší favority - Primože Rogliče a Toma Dumoulina. Oba za sebou mají Tour de France a měli by tedy být nejenom v dobré kondici, ale také hodně motivováni po neúspěšném honu na žlutý trikot. 

"Během Vuelty se ukáže, kdo bude naším hlavním lídrem," říká Grischa Niermann, sportovní ředitel Jumbo - Visma. "Máme na startu dva favority, jeden z nich obhajuje loňské vítězství. Ostatní nás budou hlídat. Víme o tom a musíme přijít s dobrým plánem. Máme velmi silný tým a ti dva jsou naší jasnou prioritou. Ostatní kluci budou Primožovi a Tomovi pomáhat."

Jumbo - Visma ale nejsou jen Roglič a Dumoulin. Uspět mohou i George Bennett a Sepp Kuss. Sice jsou horskými domestiky, ale snadno je jejich práce může vynést do první desítky konečného pořadí. 

Bude mít Jumbo - Visma vůbec nejaké soupeře? Snad ano, snad se v dobré kondici představí jezdci Ineos Grenadiers. Zatímco na Tour de France to nevyšlo a na Giru je oproti plánu vše zcela jinak, na Vueltě by si britský celek přál klidnější průběh a hlavně lepší výsledek. Britové mají také dva lídry, dvojnásobného vítěze Vuelty Chrise Frooma a loňského vítěze Gira Richarda Carapaze. Na Jumbo - Visma to asi stačit nebude, ale zejména Carapaz by mohl Nizozemcům zatopit. Příležitostí bude mít dost, kopců je na Vueltě opravdu dostatek. 

Od Chrise Frooma nemůžeme očekávat výkony jako před dvěma a více lety. S největší pravděpodobností bude pomáhat Carapazovi. Jak moc kvalitní podporu Carapazovi poskytne, se teprve uvidí. Ale výsledky z letošních závodů mu moc nadějí nedodávají.     

Celkově velmi kvalitní tým přiváží EF. Dani Martínez, Michael Woods a Hugh Carthy by se mohli v kopcích předvést. A nepochybně silná bude sestava Astany. Aleksandr Vlasov se vrací po brzkém odstoupení z Gira a mohl by překvapit. V současnosti na světě není moc lepších vrchařů. Astana navíc postaví i bratry Izagirreovi. 

Za zmínku určitě stojí domácí Movistar. Stejně jako na Tour spoléhá na tři lídry, Alejandra Valverdeho, Enrica Mase a Marca Solera. Valverdeho už dohnal věk, ale Mas mezi favority patří. Už jednou dokázal dojet druhý celkově a týmovou podporu bude mít dobrou. 

Těžko odhadnout, co se dá očekávat od Thibauta Pinota. Francouzský vrchař na Tour de France opět neuspěl, ale zcela odepsat ho ještě nemůžeme. Navíc bude mít k sobě Davida Gaudua. Mezi černé koně závody patří Wout Poels (Bahrain - McLaren), Esteban Chaves (Mitchelton - Scott), Mikel Nieve (Mitchelton - Scott) a Guillaume Martin (Cofidis).

Vuelty se zúčastní dva Češi. Zdeněk Štybar bude členem sprinterského vlaku Sam Bennetta a pokusí se o vítězství v etapě po úniku. Jana Hirta čeká po Tour další účast na třítýdenním závodě, jeho úkolem budou dlouhé úniky v horách. Polská sestava nemá nikoho pro celkové pořadí a Hirt bude mít volnost. 

Favorité 75. Vuelty:  

     Primož Roglič

    Tom Dumoulin 

   Richard Carapaz

  Thibaut Pinot, Enric Mas, Aleksandr Vlasov

 Alejandro Valverde, Dani Martínez, Sepp Kuss, Wout Poels