Felix Großschartner (BORA - hansgrohe) zaskočil všechny soupeře útokem v nejtěžší části 900 metrů dlouhého cílového stoupání. Favorité jeho útok podcenili a nedokázali Rakušana dostihnout. Großschartner tak získal i celkem dobrý náskok v celkovém pořadí, druhý Joao Almeida (Deceuninck - Quick-Step) ztratil 8 sekund, stejně jako třetí Alejandro Valverde (Movistar). 

Průběh etapy

První závod kategorie kategorie Pro po téměř pětiměsíční pauze nezačal nijak zostra. V úvodních kilometrech se nikdo nechtěl vydat do dlouhého úniku, ale nakonec se odhodlala čtveřice jezdců z menších celků. V první skupině se dlouhé kilometry drželi Jetse Bol (Burgos - BH), Gotzon Martin (Euskadi), Diego Pablo Sevilla (Kometa Xstra) a Kiko Galván (Kern Pharma). 

První velký pád přišel 55 kilometrů před cílem. V hlavním poli spadli například Rafal Majka (BORA - hansgrohe) a Arnaud Démare (Groupama - FDJ), ale nejhůře to odnesli Sebastian Henao (Ineos) a Gijs Leemreize (Jumbo - Visma). Ten dokonce podle prvních zpráv přišel o jeden prst.    

Snaha uprchlíků udržet se v úniku byla zlikvidována po zrychlení pelotonu ve větrné části etapy. Boční vítr 44 kilometry před cílem nadělil hlavní pole a vpředu se vytvořila jen malá skupina tvořená především jezdci týmů Deceuninck - Quick-Step, Trek - Segafredo a Movistar. Tato skupina svůj náskok před soupeři neudržela a tak se Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick-Step) rozhodl pro sólový únik. V krátkém stoupání utrhl všechny soupeře a pokračoval sám. 

Evenepoel byl hrozbou pro všechny, ale uvědomoval si to především Movistar, který okamžitě najel na čelo hlavního pole a začal Belgičana sjíždět. Ten se držel statečně, 33 kilometry před cílem měl náskok 45 sekund, ale vedení týmu Deceuninck - Quick-Step radši svého jezdce stáhlo zpět a ušetřilo jeho síly před horskými etapami. 

Od té chvíle bylo jasné, že se bude rozhodovat až v samotném závěru, v prudkém výjezdu k cíli. 22 kilometry před cílem sicce zaútočil Jihoafričan Willie Smit (Burgos - BH), ale dlouho to nevydržel. V prvním průjezdu cílového stoupání byl na čele tým Ineos, v ulicích cílového města převzal iniciativu celek CCC pracující pro Mattea Trentina. 

Trentinovi a ostatním favoritům však závěr nevyšel. V krátkém a strmém cílovém stoupání překvapil dynamickým útokem Felix Großschartner a ještě více překvapila pasivita ostatních jezdců. Nikdo se nepokusil Rakušana dojet a v mírnější pasáži před cílem si snadno udržel svůj náskok a zvítězil.

"Jsem moc spokojený. Během včerejšího tréninku jsme si projeli trať, takže jsem už před etapou věděl, že závěr je pro mě dobrý. Tým mě dostal na perfektní pozici v posledních kilometrech a když ostatní zpomalili, využil jsem toho a zaútočil. Pak už jsem jel naplno. Naštěstí mě nikdo nedojel a dokonce jsem zsíkal pár vteřin," řekl vítěz v cíli etapy.    

Deceuninck - Quick-Step ve finiši reprezentoval mladý Joao Almeida, který porazil Alejandra Valverdeho. Oba zaostali o 8 sekund a celkově ztrácejí stejný čas, stejně jako čtvrtý Alex Aranburu (Astana). Další jezdci ztratili 10 sekund. 


2. etapa Castrojeriz - Villadiego 

V druhé etapě Kolem Burgosu do Villadiega se očekává hromadný dojezd, pokud do vývoje opět nezasáhne vítr.