Třetí etapa Giro d´Italia z Vinci do Orbetella byla velmi dlouhá (220 km) a rovinatá. Bylo naprosto jasné, že závod skončí hromadným dojezdem a proto se do úniku nikdo moc nehnal. Odvážil se pouze Japonec Sho Hatsuyama (Nippo - Vini Fantini), ale i on byl daleko před cílem dostižen. 

Dále se vlastně nic nedělo. Na rychlostní prémii vyhrál Arnaud Démare (Groupama - FDJ), jedinou vrchařskou prémii získal Giulio Ciccone (Trek - Segafredo) a navýšil vedení v soutěži o modrý dres o tři body. 

Před cílem se začalo závodit o etapu a o pozice na čele pelotonu. Technické problémy měl Richard Carapaz (Movistar) a ztratil 46 sekund. Ještě větší problémy měl Tao Geoghegan Hart (Ineos), který spadl ve zúžení 5 kilometrů před cílem a zaostal o 1:28 za pelotonem.

Zatímco průběh etapy zajímavý nebyl, dojezd byl hodně dramatický. Technické esíčko 500 metrů před cílem peloton zpomalilo a ve spurtu proti větru začal jako první sprintovat Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe), čímž rozjel spurt pro Eliu Vivianiho (Deceuninck - Quick-Step). Italský mistr bohužel udělal nebezpečný manévr a málem shodil Mattea Moschettiho (Trek - Segafredo), který spurtoval po jeho levé ruce.   

Podle rozhodčích to byl neregulérní sprint a Viviani byl přísně, ale pochopitelně odsunut na poslední místo v pelotonu. Fernando Gaviria (UAE Emirates) byl v dojezdu hodně rychlý, jenže začal sprintovat zezadu a později a Vivianiho nepředstihl, přesto je vítězem 3. etapy Gira. Druhý skončil Arnaud Démare a třetí Pascal Ackermann. 

Sám Gaviria z toho moc velkou radost neměl: "Elia je skvělý chlap, vždy férový. Je těžké slavit něco takového. Ten pohyb doleva udělal bez úmyslu, prostě jen sprintoval. Pro mě je jasným vítězem dnešní etapy. Je mi ho líto."  

Růžový dres lídra závodu bez problému udržel Primož Roglič (Jumbo - Visma). Do fialového trikotu vedoucího muže bodovací soutěže se oblékl Fernando Gaviria. Nejlepším vrchařem zůstává Giulio Ciccone a nejlepším mladým závodníkem Miguel Angel Lopez (Astana).    


4. etapa Orbetello - Frascati (235 km)

Extrémně dlouhá etapa čeká na závodníky v úterý. 235 kilometrů vede zvlněnou krajinou Toskánska a závěr pravděpodobně nebude pro spurtery, spíše pro klasikáře a výbušné vrchaře.  

Foto Sirotti