Byla to klasicky nervózní a dramatická úvodní etapa Tour de France. Ale pádů bylo možná příliš mnoho. Všechno zkomplikoval déšť, který zavinil spoustu karambolů. Velkou část etapy se nezávodilo, jezdci se rozhodli projíždět technické sjezdy pomalu. Posledních dvacet kilometrů se ale jelo naplno. A ve spurtu pelotonu byl suverénně nejlepší Alexander Kristoff (UAE Emirates) a poprvé získal žlutý trikot vedoucího závodníka.

Druhý skončil mistr světa Mads Pedersen (Trek - Segafredo) a třetí Cees Bol (Sunweb) před Samem Bennettem (Deceuninck - Quick-Step) a Petrem Saganem (BORA - hansgrohe).    

"Nedokázal jsem si vysnít lepší začátek Tour. Tohle je splněný sen, protože jsem získal nejen etapu, což byl můj cíl, ale taky žlutý dres. Na posledním kilometru jsem byl sám, ale cítil jsem se silný. Byl jsem dlouho za Petrem Saganem. A pořád jsem měl dost sil na vítězství, i když moje připrava na Tour nebyla ideální. Před pár dny jsem spadl. Je to pro mě, ve 33 letech, úžasná chvíle. Moc to pro mou kariéru znamená. Mám čtyři děti, ale pořád mi to jde," byl nadšený vítěz etapy, kterému se většinou daří zejména v dešti.    

Vývoj závodu

Začátek etapy nijak nepředvídal dramatické situace v průběhu závodu. Hned první únik se podařil. Po odmávnutí ostrého startu nastoupili Fabien Grellier (Total - Direct Energie), Michael Schär (CCC) a Cyril Gautier (BB Hotels - Vital Concept). 

Vedoucí trojici šlo zejména o dvě vrchařské prémie Cote de Rimiez na 49. a 97. kilometru. Prémie si vedoucí dvojice rozdělila rovnoměrně, všichni tři mají 2 body, ale puntíkovaný dres mohl převzít jen jeden a tím byl Fabien Grellier.   

Jenže mezitím se děly ještě důležitější věci. Především pády. Technické sjezdy a špinavé silnice v okolí Nice začal skrápět déšť a nejdříve to odnesl Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers), který si poranil pravou nohu a na kole se trápil. Chvíli po něm spadl Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step), několikrát musel měnit kolo a dlouho se vracel do pelotonu. 

Problémy ale řešili i další lídři, Egan Bernal (Ineos Grenadiers), Tom Dumoulin (Jumbo - Visma), Giacomo Nizzolo (NTT) a další se museli vracet do hlavního pole. Sivakov si do pelotonu dojížděl velmi pomalu a podařilo se mu spadnout ještě jednou. Pád postihl Caleba Ewana (Lotto Soudal) a když peloton dostihl uprchlíky, rozhodli se závodníci pod vedením Tonyho Martina (Jumbo - Visma) přestat závodit a projet nebezpečné pasáže pomalu.  

"Olej a mýdlo bylo všude. Spadl jsem taky, nedalo se s tím nic dělat," svěřil se v cíli například Wout van Aert. 

Ale ani to všem karambolům nezabránilo. K zemi šel George Bennett (Jumbo - Visma). Závodit naplno se začalo až na rovině před Nice. 21 kilometrů před cílem za to vzal Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale) a donutil sprinterské týmy začít pracovat. Francouzovi to v úniku dlouho nevydrželo a začaly se rozjíždět spurty. 3 kilometry před cílem došlo k dalšímu pádu a zůstal v něm Thibaut Pinot (Groupama - FDJ). Naštvaný Francouz dojel do cíle s velkou ztrátou, ale v celkovém pořadí se mu nic přičítat nebude, rozhodčí dojezd oficiálně neutralizovali. 

Spurt byl hektický a nejlépe ho zvládl Nor Alexander Kristoff, který se při pravé bariéře protáhl kolem všech soupeřů a slaví čtvrté etapové vítězství na Tour de France. K druhému místu se za ním vyvezl Mads Pedersen a třetí skončil debutant Cees Bol. 

Kristoff vede také bodovací soutěž, nejlepším mladým jezdcem je Pedersen a nejlepším vrchařem už zmíněný Grellier. Ocenění pro nejaktivnějšího závodníka zsíkal Michael Schär.