Laurance se po dojezdu vyčerpáním pozvracel, ale stálo to za to, udržel za sebou skupinu pronásledovatelů, kterou do cíle přivedl Portugalec António Morgado před Slovákem Martinem Svrčkem, a je novým světovým šampiónem. 

Třiadvacítkáři odstartovali v Loch Lomond a po šedesátikilometrovém nájezdu, který zahrnoval i stoupání Crow Road, dorazili na technický okruh v Glasgow. Lídr české reprezentace však vstal, pokračoval a dokonce bojoval o přední příčky. Ještě předtím se vytvořil důležitý dlouhý únik. Nechyběli v něm Axel Laurance a Ital Lorenzo Milesi, nový mistr světa v časovce, dále Antoine Huby (Francie), Jack Rootkin-Gray (Velká Británie), Trym Brennsæter (Norsko), Moritz Kretschy (Německo), Brody Mcdonald (USA), Alastair Mackellar (Austrálie), Jonathan Guatibonza (Kolumbie) a Abdulla Jasim Al-Ali (Spojené arabské emiráty).

Seeman útočil, Bittner se otřepal z tvrdého pádu

Ve stoupání Crow Road se dopředu snažili dojet další, včetně Adama Seemana, společně s Pepijnem Reinderinkem (Nizozemsko), Carlosem Canalem (Španělsko), Axelem Källbergem (Finsko) a Carlem-Frederikem Bévortem (Dánsko). Snažil se také Ir Darren Rafferty, ale až dopředu nedojeli a později byli pohlceni pelotonem, kde udávali tempo Belgičané pro Thibaua Nyse. 

Těsně před vjezdem na cílové okruhy došlo k několik pádům a do jednoho se bohužel zapletl také Pavel Bittner. Český lídr se ale dokázal zvednout a pokračovat a dokonce se zapojil do boje o přední příčky. 

Závodníci v pelotonu se uvědomovali, že únik je bezpečný a snažili se do něj dostat. Pokus Nyse, do kterého se zapojil také Bittner a další jezdci, úspěšný nebyl. Čelní skupina se roztrhala 45 km před cílem. Vpředu zůstali Rootkin-Gray, Kretschy, Milesi a Laurance. Jejich náskok se na jistou dobu dostal nad jednu minutu, ale hlavně díky práci Belgičana Aleca Segaerta se odstup významně snížil. Vedoucí skupinu se později vydali pronásledovat Morgado, Iván Romeo (Španělsko), Brennsæter a Slovák Martin Svrček, který se jako jeden z mála dokázal dostat dopředu z pelotonu. 

Laurance odjel v pravou chvíli

Jenže Svrčkova skupina se až na čelo nedostala, protože 27 kilometrů před cílem zaútočil Laurance. Kousek za Francouzem se držel Rootkin-Gray, ale dlouho to nevydržel a propadl se zpět do skupiny s Milesim, Morgadem, Kretschym a Svrčkem. Do závěrečného kola vjížděli se ztrátou 26 sekund na Laurance a zdálo se, že Francouze už nedokážou ohrozit. Jenže Lauranceovi samozřejmě docházely síly, naštěstí měl ve skupině za sebou "spojence", především Itala Milesiho, který vynechával střídání, odmítal se podílet na stíhání a práci ve skupině, ale s nástupy problém neměl. Když se skupina dostala už téměř k vedoucímu Francouzovi, několikrát skupinu rozhodil. 

Laurance jel stále stejně soustředěně a ačkoliv jeho náskok nebyl ani 20 sekund, s vypětím všech sil překonal také poslední stoupání Montrose Street a do cíle mu zbýval kilometr a půl. Kousek za ním zaútočil Milesi, ale už bylo pozdě. Ital táhl skupinu celý poslední kilometr, skoro ji dostal až Francouzovi, ale ten vydržel a slaví vítězství. V unaveném spurtu byl nejlepší Morgado před Svrčkem a Rootkinem-Grayem, pátý skončil Milesi a Kretschy šestý. 

Bittner se udržel v první větší skupině, ale ta byla už více než 3 minuty za prvním a dvacetiletý závodník z Olomouce z toho vytěžil 23. příčku. Dokončili také 34. Jakub Ťoupalík a 38. Pavel Novák. Seeman a Tomáš Přidal odstoupili.