Když jsme v létě tohoto roku zpovídali Romana Kreuzigera a ptali se ho coby sportovního ředitele týmu Bahrain – Victorious, jak to mají vymyšlené na Tour de France, jmenoval čtyři lidi. Lídry na pořadí Jacka Haiga a Damiana Carusa a na etapy Mateje Mohoriče a Freda Wrighta. V případě britského cyklisty ho k tomu vedly jeho výsledky, jako bylo 2. místo z britského šampionátu z konce roku 2021, 7. a 8. místo z jarního Paris-Nice a hlavně 7. místo na Tour des Flandres.

Na Tour potom sice Wright etapu nevyhrál, ale čtyřikrát se dostal do desítky, přičemž nejblíže se svému cíli přiblížil ve 13. etapě, kdy ho z úspěšného šestičlenného úniku pokořil pouze Mads Pedersen.  A protože nezklamal, tým ho poslal následně i na španělskou Vueltu. A tam to bylo ještě o dost lepší. Osmkrát do první desítky, z toho dvakrát 3. místo, přičemž si na jeden den užil bílý dres nejlepšího mladého závodníka (viz titulní snímek). A podobně jako na Tour byl i ve Španělsku opět jen jedno místo od vítězství, konkrétně v 19. etapě, kdy ho ve spurtu početné skupiny, která pospolu překonala v průběhu etapy dvě dlouhá stoupání, porazil kdo jiný než opět Pedersen. Což nakonec přispělo k tomu, že dánský cyklista uzmul Wrightovi prvenství do třetice a to v soutěži o zelený dres nejlepšího v bodovací soutěži.

S Dylanem Van Baarlem na Koppenbergu při Tour des Flandres

Fred Wright se za poslední dva roky posunul rychlým tempem do první světové stovky a vypadá to, že má potenciál poskočit v další sezóně znovu o pěkný kus dopředu. Je to totiž typ cyklisty, který při svých 184 cm a 75 kg dokáže slušně přejet kopce, umí velmi slušně zaspurtovat, je odolný a ke všemu umí i dost slušně časovku. Takže univerzál, který má talent se prosazovat na dlážděných klasikách i vyhrávat etapy včetně těch na Grand Tours.

Je mi teprve 23 let, mám před sebou nejlepší cyklistické roky," řekl Wright pro VeloNews. „Letošní rok byl docela dobrý a rok před tím to taky nebylo špatné. Mám pocit, že se stále učím a stále se zdokonaluji. Je vzrušující přemýšlet, kam to až může dojít.“

Tour des Flandres 7. místo

"Sedmé místo ve Flandrech bylo potvrzením, které jsem pro sebe potřeboval," řekl Wright v rozhovoru. „Bylo to potvrzení mé síly, o které jsem si do té doby nebyl jistý. Na konci roku 2021 jsem tušil, že věci jdou dobře, ale Flandry byly skutečným potvrzením, že jdu po správné cestě. Myslím, že se to všechno načítá sezónu po sezóně," řekl.

"Když se ohlédnu zpět, emocionálně je úžasné být dobrý na Tour nebo Vueltě, je to splněný sen. Ale co se týče technického, tréninkového hlediska, je to nahromadění veškerého tréninkového úsilí, které jsem absolvoval během posledních dvou let, kdy jsem se výkonnostně i výsledkově hodně posunul,“ pokračoval. "A na základě toho si myslím, že by to mohlo být v příštím roce ještě lepší."

13. etapa Tour de France, 2. místo

Nejspíš si to myslí i vedení týmu, které nabídlo Wrightovi prodloužení smlouvy až do roku 2025. A takovou důvěrou se mohou ze stávajících členů týmu těšit jen Jack Haig a Matej Mohorič.

"Vždy jsem věděl, že z mého osobního hlediska chci být součástí tohoto týmu, jak kvůli postavení, které jsem si v týmu vydobyl, tak podpoře, které se mi tu dostává. Být součástí tohoto týmu mi dobře zapadá do mých plánů a cílů,“ řekl.

"Nemyslím si, že bych něco získal být v potenciálně lepším týmu s větším počtem špičkových jezdců," řekl Wright. "Chci být klíčovým mužem tohoto týmu a myslím, že jsem k tomu letos výrazně nakročil."

7. etapa La Vuelta, 3. místo za vítězným Jesúsem Herradou

Po nuceném odchodu Sonnyho Colbrelliho do cyklistického „důchodu“ bude Wright na jaře společně s Matejem Mohoričem sdílet pozici lídra v klasikách, než bude usilovat o pódiová umístěním po boku Pello Bilbaa a Mikela Landy na Grand Tours.

"Je to skoro šílené, když pomyslíte na to, kdy jsem dostal smlouvu - byla to tehdy moje jediná nabídka. A teď jsem v situaci, kdy jsem jedním z klíčových kluků. Je skoro divné to říkat,“ řekl Wright, který naskočil do nejvyšší cyklistické ligy v roli stážisty v polských CCC na konci roku 2019 a po jejich následném krachu měl to štěstí, že se dostal do týmu Bahrainu. "Nemůžu se dočkat dalších let."

19. etapa La Vuelta, 2. místo za Madsem Pedersenem

Wrightova strategie ve stylu „tvrdě pracuj a odpočívej“ mu pomohla sklízet dobré výsledky v průběhu větší části tohoto roku. Plánuje to dělat stejně i v tom dalším a přitom se soustředit na tři vrcholy.

"Cílem je dostat se do formy pro Flandry a Roubaix, pak si odpočinout a v plné síle létat na Tour de France a následné mistrovství světa. A po další pauze mít na konci sezóny třeba další vrchol," řekl. "Je těžké to zopakovat třikrát v průběhu jedné sezóny, ale je to o rovnováze mezi odpočinkem a prací, tedy tím, že máte správně "vypnuto" nebo správně "zapnuto", doplnil Wright, pro kterého coby britského cyklistu je letošní mistrovství světa, které se pojede v Glasgowě, obzvlášť silným motivem.