Almeida se po pozitivním testu na covid sbalil a odjel domů, ale jeho tým UAE Emirates se nehodlal vzdát bez boje. V etapě se třemi náročnými výjezdy útočil od samého startu. Jako první však nastoupil Wout Van Aert (Visma-Lease a BIke), kolem kterého se vytvořila početná skupina, i s Mathiasem Vackem (Lidl-Trek).

Především zde byli tři silní vrchaři UAE - Adam Yates, Marc Soler a Jay Vine. V prvním dlouhém stoupání El Purche (8,9 km, 7,6 %) rozjel Soler vysoké tempo a roztrhal vedoucí skupinu. Mezitím ve stejném stoupání z pelotonu zaútočil Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) a bylo jasné, že dnes se své postavení v celkovém pořadí pokusí vylepšit každý nespokojený lídr na celkové pořadí. 

20240825VUE1015-Unipublic_Cxcling_Toni_Baixauli.jpg

Carapaz velmi rychle najel dvě minuty náskoku na hlavní skupinu a pomáhal mu také irský mistr Darren Rafferty (EF Education-EasyPost) a stále se vzdaloval. V prvním ze dvou výjezdů na Alto de Hazallanas zůstali vpředu jen Yates, Vine a David Gaudu (Groupama-FDJ), který se také snažil vylepšit své postavení v celkovém pořadí. V tomto výjezdu, už 58 kilometrů před cílem, se zvedl Yates a pokračoval sám. Zdálo se to jako sebevražedná akce, ale vyplatila se mu.

Svůj náskok před hlavní skupinou navýšil na pět minut a odstup udržel i ve sjezdu před druhým výjezdem na Hazallanas. Zde se konečně začalo závodit i v hlavní skupině, ale nebyl to Roglič, kdo se o něco pokusil. Enric Mas (Movistar) se cítil dobře a nastoupil. Na vrcholu posledního stoupání držel Yates náskok 1:40 před osamoceným Carapazem, 4:35 před Masem a 5:30 před skupinou s Rogličem a O'Connorem. 

20240825VUE1014-Unipublic_Cxcling_Toni_Baixauli.jpg

Už bylo jasné, že si Yates jede pro etapové vítězství, co cíle už zbýval jen sjezd do Granady, šlo spíš o to, jaké časové rozestupy budou v cíli. Yates si dojel pro své první vítězství na Vueltě a druhé na Grand Tours a druhého Carapaze porazil o 1:39. O'Connor dovedl do cíle hlavní skupinu s odstupem 3:45. Ve stejném čase dojel taky Mas, který v dlouhém sjezdu málem spadl a později o svůj náskok přišel. 

Mnozí lídři počítali mnohem větší ztráty. Sepp Kuss (Visma-Lease a Bike) a Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) ztratili 5:35, Lennert Van Eetvelt (Lotto Dstny) 7:21 a hodně špatný den měl Isaac del Toro (UAE Emirates), který nabral odstup přes 35 minut. Nejhorší den měl Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), italský cyklista totiž z Vuelty odstoupil ze čtvrtého místa celkového pořadí. 

Na celkové pořadí kašlu, ulevil si Yates

„Nikdy předtím jsem takhle netrpěl," říkal emotivní Yates po dojezdu etapy. „Bylo strašné horko. Od posledního stoupání jsem jel naplno a nevěděl jsem, jestli to zvládnu. Za ty roky jsem měl na Grand Tours hodně smůly a opravdu jsem nevěděl, jestli to zvládnu. Jsem moc rád, že jsem nakonec mohl vyhrát další etapu Grand Tour."

20240825VUE2023-Unipublic_Cxcling_Naike_Erenozaga.jpg

Pochvaloval si pomoc svých parťáků. „Byla to skvělá týmová práce s Marcem a Jayem, kteří jeli se mnou v úniku. Perfektně mi to připravili. Marc odvedl úžasnou práci, udržel strašně vysoké tempo, a pak na Hazallanas jel Jay také hodně tvrdě, až jsme zůstali jen já a Gaudu. Viděl jsem, že v horku trpí. Také jsem trpěl, ale věděl jsem, že musím jet. A od té doby to bylo jen utrpení, utrpení, až do cíle."

Sice se posunul do první desítky celkového pořadí, na sedmém místě ztrácí na O'Connora pět a půl minuty, ale vůbec to neřeší. „Upřímně řečeno, na celkové pořadí kašlu. Dnes šlo jen o etapu,“ dodal rázně.

O'Connor počítá každou vteřinu 

Naopak lídr celkového pořadí byl spojeny především s tím, jak si po prvním týdnu Vuelty vede. „Jsem moc spokojený s tím, jak jsme pracovali jako tým. A Felix (Gall, pozn. red.) byl v závěrečném stoupání vynikající. Ukazuje to, že jsme tady od toho, abychom bojovali. Každá vteřina se počítá. Dnes jsem neztratil žádný čas... no na některé kluky ano, ale myslím, že jsem nakonec ukázal své skutečné schopnosti, takže jsem hrdý.“

20240825VUE5010-Unipublic_Sprint_Cycling_Agency.jpg

Útok Yatese ho nevyděsil, ten Carapazův už trochu ano. „Jsem rád, že Adam vyhrál. Dnes jsme ho pustili do úniku a nebyl to někdo, koho bychom měli na radaru jako někoho velmi nebezpečného. Carapaz překvapil. Vydržel vážně hodně."