Filippo Ganna zachraňuje tým Ineos Grenadiers na letošním Giro d´Italia. Světový šampion v časovce vyhrál úvodní etapu a oblékl si růžový trikot a další vítězství přidal po dlouhém úniku v první etapě konané na italské pevnině. 

Ganna byl členem velkého úniku, který se uvolnil po tvrdých bojích na začátku 225 kilometrů dlouhé etapy. Společně s ním ve skupině jelo dalších sedm uprchlíků: Jan Tratnik (Bahrain - McLaren), Salvatore Puccio (Ineos Grenadiers), Hector Carretero (Movistar), Valerio Conti (UAE Emirates), Edoardo Zardini (Vini Zabú - KTM), Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal) a Jhonatan Restrepo (Androni - Sidermec). 

De Gendt v protiútoku

Tato skupina jako první dojela pod poslední stoupání Valico di Montescuro dlouhé 23 kilometry. A začaa se rozpadat po útoku Carretera. Jeho tempo udrželi jen Ganna, Puccio, Zardini a Conti. Mezitím, 28 kilometrů před cílem, z hlavního pole zaútočil Thomas De Gendt (Lotto Soudal), k kterému se přidal Einer Rubio (Movistar), ale vůbec nespolupracoval. 

De Gendt a Rubio se rychle blížili k čelu závodu, zatímco Carretera se udržel jen Ganna. Když De Gendt a Rubio dojeli Gannu s Carreterem, zaútočil relativně odpočinutý Kolumbijec Rubio, ale uniknout nedokázal. Po něm to vyzkoušel Ganna a byl mnohem úpsěšnější. 17 kilometrů před cílem se vzdálil od De Gendta a zbylých uprchlíků a pravidelným tempem najížděl sekundy náskoku. 

Na vrchol dorazil Ganna sám, s náskokem necelé minuty na peloton, který pohltil De Gendtovu skupinu. Ganna získal 40 bodů do vrchařské soutěže, kterou po dnešním dnu vede. V mokrém sjezdu dokázal udržet dostatečný náskok před zrychlujícím pelotonem a do cíle dorazil 34 sekundy před pronásledovateli.

Pozzovivo útočil

Mezi favority celkového pořadí se očekávalo více akce. Aktivní byl však pouze Domenico Pozzovivo (NTT), ale ujet soupeřům nadokázal. Zaútočil ve výjezdu i sjezdu, přesto do cíle dorazila skupina 22 jezdců. 6 bonifikačních sekund získal Patrick Konrad (BORA - hansgrohe) a 4 sekund ylídr závodu Joao Almeida (Deceuninck - Quick-Step). Pro Almeidu to byl velmi dobrý den, pootže v psoledním kopci se zbavil Jonathana Caiceda (EF) a v celkovém pořadí nově vede o 43 sekundy před Pellem Bilbaem (Bahrain - McLaren) a o 48 sekund před Wilcem Keldermanem (Sunweb). 

Peter Sagan (BORA - hansgrohe) udržel fialový dres pro lídra bodovací soutěže. Almeida vede také v soutěži o bílý dres a náhradním držitelem je nadále Harm Vanhoucke (Lotto Soudal).