Rok 2023 nebyl pro drobného vrchaře z Bretaně tak úspěšný, jak si sám představoval. Po úspěšném startu sezony, kdy skončil druhý na Paříž-Nice, kde dokázal porazit i Jonase Vingegaarda, se v létě nedostal do ideální formy, propadl na Critériu du Dauphiné a hlavně na Tour de France doufal v lepší umístění, než bylo konečné deváté místo.

20230715TDF1003-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Právě proto si není jistý, zda má cenu se i letos pokoušet o celkové pořadí, nebo se radši zaměřit na etapy. "Chci zase začít vyhrávat, předvést velmi dobrý výkon na Tour a mít plnohodnotnou sezónu," říká stručně. Gaudu nebude jediným lídrem, vedení Groupama-FDJ se rozhodlo diverzifikovat, takže své příležitosti budou mít také Stefan Küng, Valentin Madouas a také dvacetiletý Romain Grégoire. A dělit se o roli lídra bude také na Vueltě, kde mu bude partnerem také dvacetiletý Lenny Martinez. 

"Ve svém věku jsou mnohem lepší, než jsem býval já," uznává Gaudu. "A je to dobře i pro nás starší, protože nás nutí se zlepšovat." Grégoire není jezdcem na celkové pořadí, spíše klasikářem, aspoň nyní. Ale očekávají se od něj velká vítězství. "Minulý rok jsem si vyzkoušel Vueltu a teď se poprvé postavím na start Tour de France. Je to samozřejmě můj sen, ale cílem není jen účast, chci něco zajet. Hodně jsem se toho naučil, vyhrál jsem pár závodů a chci udělat další krok a dostat se na nejvyšší úroveň. Nemůžu se dočkat. Vím, že se mám ještě co učit, ale věřím si," říká sám Grégoire.

20230902VUE02012-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY-3.jpg

Grégoirův vrstevník Martinez si na debut na Tour ještě počká, vrátí se na Vueltu, kde už loni oblékl červený trikot lídra celkového pořadí. "Tour de France nepojedu. Mluvil jsem o tom s týmem, nechtěl jsem jet Tour jen proto, abych jel Tour. Mám před sebou ještě 10 až 15 let, abych se tam dostal," vysvětluje syn slavného otce.

"Chtěl jsem se vrátit na Vueltu, tentokrát s Davidem Gaudu. Myslím, že s ním v týmu získám ještě více zkušeností než v roce 2023. Na Vueltě mám velké cíle. Myslím, že oba budeme lídry. Uvidíme podle vývoje závodu," pokračuje Martinez, který se chce připravit i na menší závody. "Je hodně týdenních závodů, kde se budu snažit dostat do první desítky v celkové klasifikaci. Letos se mi to nepodařilo, skončil jsem 12., 12., 15.... Cílem je zajíždět lépe než v roce 2023."