"Není mi úplně jasné, proč to udělali," říká Geraint Thomas. „Když jsem jel svou první Tour v roce 2007, jasně je to už dávno, Tour měla dvě časovky na více než padesát kilometrů. Takže je docela extrémní udělat takový obrat. Časovky jsou také ikonickými etapami. Stejně jako sprinterské etapy. Letos byly na programu jen tři typické sprinterské. Možná to organizátoři jen chtějí udělat úplně jinak. Ale myslím, že je zklamáním, že na trase není více časovkářských kilometrů.“

Geraint Thomas, Tour de France 2022

Trasa Tour de France posiluje Thomasovo přesvědčení startovat na Giro d'Italia. "Trasa Gira je méně intenzivní, panuje tam i specifická atmosféra. Rád bych si tam zajel znovu,“ řekl jezdec Ineos Grenadiers, který jel v minulosti Giro d'Italia čtyřikrát. Naposledy v letech 2017 a 2020 a ani jeden z těchto ročníků kvůli pádu nedokončil.

Je to závod, který jsem si vždycky užíval, i když jsem naposledy dvakrát doslova vypadl. Bylo by hezké se vrátit a dokončit závod. Pořád si hraju s pocitem, co kdyby to vyšlo? V roce 2020 jsem cítil, že jsem ve velmi dobré formě,“ řekl vítěz devíti etapových závodů včetně Tour de France.

Zda by jel pouze na etapy nebo celkovou klasifikaci, se teprve uvidí. „Rád bych tam jel. A měl bych to udělat stejně jako minulou Tour. Prostě tam jet v nejlepší možné formě a uvidíme, jak to dopadne."

João Almeida, Giro d´Italia 2022

Podobný záměr má João Almeida z týmu UAE Emirates, který musel kvůli korona infekci letošní Giro vzdát ze čtvrté pozice, aby následně dokončil Vueltu na 5. místě.  Sice nemá ještě jasno o svém programu na příští rok, ale kdyby bylo na něm, chtěl by znovu na Giro. Alespoň to řekl pro The National.  

Chci se znovu soustředit na Giro. Mohu se ohlédnout za poměrně dobrou sezónou, i když jsem od Gira čekal trochu víc. Ale obecně jsem měl dobré výsledky a také se hodně naučil,“ říká portugalský cyklista, který byl v letošním roce postupně 5. na UAE Tour, 8. na Paříži-Nice, 3. na Volta Catalunya a 2. na Vuelta a Burgos. Přitom v Katalánsku vyhrál královskou etapu, v níž porazil Quintanu i Higuitu, a obdobně ovládl závěrečnou etapu na Burgosu s těžkým cílovým výjezdem, v níž za sebou nechal Lópeze, Sivakova i Rodrígueze z Ineosu.

Jai Hindley , Giro d´Italia 2022

Také Jai Hindley by rád v následujícím roce obhajoval prvenství na této italské Grand Tour. "Miluji tento závod. Vítězství na Giru změní vaši kariéru. Vždycky jsem snil o vítězství na Grand Tour. Giro je navíc velmi specifické, protože se jezdí v nejkrásnější zemi světa s mnoha fanoušky cyklistiky. Trasa je také často velkolepá. Není tedy pro mě horší než Tour de France nebo Vuelta à España,“ řekl 26letý jezdec španělskému listu Marca.

A na Giro hodlají poslat jako lídra svého nováčka Eddie Dunbara v týmu BikeExchange-Jayco. "V Ineosu nedostal dost příležitostí,“ řekl sportovní ředitel Matt White pro The Cycling Podcast. "Eddie k nám přichází jako lídr. Naše plány na příští rok ještě nejsou definitivní, ale vidím Eddiho vést náš tým v příštím roce na Giro d'Italia. Pro nás bude alternativou k Simonovi Yates. To je něco, co nám po odchodu Adama Yatese chybělo."

Eddie Dunbar, Coppi e Bartali 2022

26letý Ir, který strávil víc jak čtyři roky v Ineosu, podepsal australskému týmu až do roku 2025. V britském týmu jel jedinou Grand Tour a to Giro v roce 2019, které dokončil na 22. místě. Letos se může pochlubit vítězstvími na Settimana Internazionale Coppi e Bartali a Tour de Hongrie. V minulých letech dokázal být 3. na Tour de Yorkshire, 4. na Belgium Tour a 6. na Tour de la Provence a Tour de Wallonie.