Mäder spadl ve velmi vysoké rychlosti a byl rychle dopraven do nemocnice v Churu, kde se lékaři snažili o záchranu jeho života. Zranění, ktrá utrpěl, byla však příliš vážná. Bahrain Victorious vydal toto vyjádření:

S hlubokým zármutkem a těžkým srdcem musíme oznámit, že zemřel Gino Mäder. V pátek 16. června po velmi vážné nehodě v 5. etapě Tour de Suisse Gino prohrál svůj boj s těžkými zraněními. Celý náš tým je touto tragickou nehodou zdrcen a naše myšlenky a modlitby jsou v tomto neuvěřitelně těžkém období s Ginovou rodinou a jeho blízkými.

I přes veškerou snahu fenomenálního personálu nemocnice v Churu Gino tuto svou poslední a největší výzvu nezvládl. V 11:30 jsme se rozloučili s jedním ze zářivých světel našeho týmu.

Gino byl výjimečný sportovec, ceněný člen našeho týmu i celé cyklistické komunity. Jeho talent, odhodlání a vášeň pro sport nás všechny inspirovaly.

Generální ředitel Milan Erzen dnes ráno uvedl: „Jsme zdrceni ztrátou výjimečného cyklisty Gina Mädera. Jeho talent, odhodlání a nadšení byly pro nás všechny inspirací. Byl nejen mimořádně talentovaným cyklistou, ale i skvělým člověkem. Vyjadřujeme hlubokou soustrast jeho rodině a blízkým a v myšlenkách jsme s nimi v této těžké chvíli. Bahrain Victorious bude závodit na jeho počest. Jsme odhodláni závodit s vášní, kterou Gino vždy projevoval. Navždy zůstane nedílnou součástí našeho týmu.

Ginova rodina žádá veřejnost a respektování soukromí. Tým a rodina vyjadřují vděčnost za obrovskou podporu, které se nám dostalo od celého cyklistického světa.

Gino, děkujeme ti za světlo, radost a smích, které jsi nám všem přinášel, budeš nám chybět jako jezdec i jako člověk.

Dnes a každý další den jezdíme pro tebe, Gino.

K tragédii se vyjádřil také Roman Kreuziger, který ve Švýcarsku vede závodníky Bahrain Victorious v roli sportovního ředitele: Jsme z toho absolutně zdrcení, je to tragédie. Gino byl nejen skvělý a talentovaný sportovec, ale i úžasný člověk. Nemám slov. Přeju jeho rodině a blízkým sílu a myslím na ně.


Mäder patřil ke světové vrchařské špičce, již v kategorii U23 patřil k nejlepším závodníkům, zvítězil ve dovu etapách Tour de l'Avenir a mezi profesionály vyhrál etapy na Giro d'Italia a Okolo Švýcarska a v roce 2021 skončil pátý v celkovém pořadí španělské Vuelty a vyhrál soutěž do 25 let.

6. etapa Okolo Švýcarska byla neutralizována, závodit se opět bude v sobotu.