104. ročník Giro d´Italia odstartuje 8. května v Turíně na severu Itálie. Po úvodní individuální časovce na 9 kilometrů v ulicích Turína se také následující dvě etapy pojedou v regionu Piemonte. První etapa bude velmi rychlá, rovinatá a krátká trať v Turíně favorizuje velké a silné časovkáře, obecně se považuje za skoro jisté, že zvítězí Filippo Ganna, současný mistr světa v časovce. Ganna získal růžový trikot už loni v Palermu. Ale konkurovat by mu mohl Remco Evenepoel, pokud se do startu Gira stihne připravit. 

Druhá etapa začne jižně od Turína, před loveckým zámkem Palazzina di Caccia ve Stupinigi. Po 173 kilometrech závodníci dorazí do cílové Novary. Očekává se hromadný dojezd a vítězství sprintera. Třetí etapa zamíří do kopců Montferrat a Langhe. Etapa dlouhá 187 kilometrů bude o dost náročnější, ale hromadný dojezd se nedá vyloučit ani v tomto případě. Pravděpodobnější je souboj klasikářů.   

Grande Partenza se v Turíně konala už dvakrát, poprvé v roce 1961 a podruhé v roce 2011. Důvodem byly oslavy 100 a 150 let sjednocení Itálie. Turín byl totiž prvním hlavním městem sjednocené Itálie. Italský parlament zasedal v Palazzo Carignano. Časovka odstartuje z nedalekého náměstí Castello. Giro 2021 začne jen pár metrů od místa, kde byla Itálie zrozena. 

To vše platí za předpokladu, že se podaří čelit pandemii koronaviru a nebudou nutná přísnější omezení. Loňský ročník se musel konat až v říjnu a ani letos nemají pořadatelé úplnou jistotu. Ačkoliv se tak tváří.

Ostatní etapy ještě nejsou známy. Z Turína je však blízko do hor, takže teoreticky by se první větší kopce mohly objevit už v prvním týdnu závodu. Mluví se o sedmé a deváté etapě, v pátek a v neděli. Největším lákadlem Gira by měl být horský dojezd na Monte Zoncolan ve 14. etapě. Závod by měl vyhovovat vrchařům, očekává se, že kromě úvodní časovky se pojede už jen jedna, ta závěrečná, která nebývá dlouhá. Giro by se proto mohlo stát útočištěm vrchařů, kterým se nelíbí skladba etap letošní Tour de France. 

Do Itálie se chystají Egan Bernal, Remco Evenepoel, Simon Yates, Emanuel Buchmann, Thibaut Pinot, Marc Soler, Mikel Landa, Vincenzo Nibali, George Bennett, Domenico Pozzovivo, Brandon McNulty, Aleksandr Vlasov, Dani Martínez, Pavel Sivakov, Pello Bilbao a další.