Do dnešní druhé etapy nastupoval ve žlutém dresu vedoucího závodníka Biniam Girmay z týmu Intermarché: „Plánem bylo vyhrát etapu a hned na první pokus se nám to podařilo. Možná mám šanci pokusit se vyhrát ještě jednu. Na celkovou klasifikaci ale nejedu, na to tady máme Rui Costu."

Jelo se z Noveldy a cíl byl nad Benissou na Alto de Pinos. Tedy tam, kde se včera sjíždělo z druhé vrchařské prémie. Na programu byla jedna ze dvou nejobtížnějších etap. Na 178 km 3458 výškových metrů a 7 vrchařských prémií. A jako třešnička na dortu cíl na konci 3,2 km dlouhého stoupání o průměru 7,2 %.

Do etapy nenastoupil jeden z potencionálních favoritů celkového pořadí Eddie Dunbar z Jayco AlUla. Příčinou byla bolest ruky coby následek pádu ve včerejší etapě.

Brzo po startu odjela pětice ve složení Romo (Astana), De Marchi (Israel), Zoccarato (Bardiani), Hailemichael (Caja Rural) a Perry (Human). 70 km od startu měli náskok 6,5 minuty. O body na vrchařských prémiích se tahali Zoccarato s Hailemichaelem. Ital byl úspěšnější. Po čtvrté VP Hailemichael z úniku vypadl. Náskok uprchlíku před pelotonem, o jehož tempo se staraly především týmy Intermarché, Bora-hansgrohe a Bahrain, činil v té době 4 minuty.

Sjelo se k moři, ale hned se stoupalo nad Calpe kratším, ale prudkým výšlapem. Tady odpadl Perry. Následoval sjezd do Calpe a odtud se chopili taktovky jezdci Bahrainu. Z toho, jak byli srovnáni, bylo jasné, že chráněnými jezdci jsou Bilbao, Landa a Poels. Z Morairy se trasa otočila znovu vzhůru. Maxima kolem 21 % zapřičinily, že z čela odpadl Zoccarato a v hlavní skupině došlo k první výrazné početní redukci včetně muže ve žlutém. 

Tým Bahrainu vedl peloton až do začátku posledního stoupání. Tam je vystřídal téměř kompletní tým Ineosu, ale na špici jel výhradně Castrovijejo. Měl tedy hlavní podíl na tom, že dvojice uprchlíků byla dojeta 4,5 km před cílem. Svou roli plnil ještě další 2,5 km. Ve chvíli, kdy odstupoval, zaútočil McNulty (UAE). Postupně si ho dojel Thomas Gloag z Jumba a po něm i další jezdci. 

500 metrů před cílem vystřelil dopředu Mikel Landa a na něj nejrychleji a razantně zareagoval Giulio Ciccone. Před poslední zatáčkou směřující do cílové rovinky šel Ital na čelo a to tak dynamicky, že projel cílem nikým neohrožován. Geoghegan Hart uhájil druhou příčku jen díky tomu, že tlačil tělem i loktem Pello Bilbaa do plůtků.

Čas vítěze získalo jen devět lidí, mezi nimi Vlasov (Bora), Landa, Costa (Intermarché), Charmig (Uno-X), Aranburu (Movistar) a Gloag.

Ciccone se ujal vedení v celkové klasifikaci a patří mu i červený dres nejlepšího v bodovačce. Zoccarato se oblékl do puntíků, Charmig do bílého dresu. Nejlepším týmem je průběžně UAE, jelikož za 11. McNultym se od 13. do 15. místa srovnali Ulissi, Soler a Majka.

"Je to poprvé, co jsem během zimní přípravy neměl žádné problémy," řekl 28letý vítěz etapy. „Stále máme před sebou velké cíle. Myslím, že jsme na dobré cestě, ale nejprve si výhru užijeme. Pak budeme pokračovat stejným způsobem."

Můj týmový manažer mi přes vysílačku stále opakoval: Čekej schovaný, zůstaň schovaný! Tak jsem čekal do poslední zatáčky. Ale moje pocity byly velmi dobrý. Měl jsem velmi dobré nohy. Byla to první šance vyhrát, takže jsem velmi rád, že jsem mohl začít sezónu takhle,“ pokračoval Ciccone.

Trek-Segafredo jede jen v pěti. „Už před startem jsme věděli, že máme silný tým. Máme jen pět jezdců, ale jde o kvalitu, ne kvantitu,“ řekl k tomu Ciccone.

V sobotu je na programu další těžká etapa. „Časové rozestupy jsou malé, nás je jen pět, takže musíme být chytří. Ale můžeme to kontrolovat. Cítím se dobře, uvidíme, co bude,“ poznamenal k další strategii týmu Giulio Ciccone.

Aktualizace: Tao Geoghegan Hart byl za svůj způsob dojezdu do cíle, kdy rozhodčí uznali, že příliš vybočil ze své linie a omezil Pello Bilbaa, odsunut na poslední místo v první skupině, čímž přišel o původně získaných 6 bonusových sekund. Ty byly připsány Baskovi a původně čtvrtý Aleksandr Vlasov se posunul o stupínek výš. Došlo tím i k úpravě průběžného pořadí: vede Ciccone 3 vteřiny před Bilbaem a o 6 před Vlasovem. Dalších 6 cyklistů ztrácí 10 vteřin.