Po zdrcujících vedrech přišla do Itálie oblačnost a silné deště a závodníci si na trati Grande Trittico Lombardo užili spoustu vody. Diváci z toho však moc neměli, protože počasí nedovolilo přenášet televizní signál a většina závodu je stále zahalena tajemstvím. 

Dvousetkilometrový závod z Legnana do Varese byl podobný posledním ročníkům Tre Valli Varesine, ale byl o něco snazší, protože kopcovitých okruhů v okolí Varese se nejelo devět, ale pouze čtyři. Hodně se však závodilo a v akci byly i velké hvězdy.   

Početnou skupinu uprchlíků pronásledovaly především celky Ineos a Trek - Segafredo. Dva okruhy před cílem se náskok uprchlíků zmenšil na 2 minuty a v hlavní skupině se začalo útočit. Nejdříve to zkusil Gianluca Brambilla (Trek - Segafredo), ale byl hlídán především Michalem Kwiatkowskim (Ineos). 

V předposledním okruhu byli uprchlíci dostiženi a vznikla dvanáctičlenná skupina ve složení: Alessandro De Marchi (CCC), Greg Van Avermaet (CCC), Alex Aranburu (Astana), Gorka Izagirre (Astana), Jan Polanc (UAE Emirates), Kwiatkowski, Jhonatan Narvaez (Ineos), Vincenzo Nibali (Trek - Segafredo), Oscar Riesebeek (Alpecin - Fenix), Louis Vervaeke (Alpecin - Fenix), Nicola Bagioli (Androni Giocattoli - Sidermec) a Quinten Hermans (Circus - Wanty Gobert).    

Tato skupina najela pohromadě do posledního okruhu, ale dlouho tak nevydržela, protože Gorka Izagirre předvedl to, co umí nejlépe a v čem se mu málokdo vyrovná. Zaútočil v mokrém sjezdu a zbavil se všech soupeřů. Nibali se snažil reagovat, ale pokryl ho Kwiatkowski a stíhací skupina poté nespolupracovala, zatímco Izagirre uháněl k cíli. 

Na cílovou pásku dorazil s náskokem 27 sekund a triumf Astany podtrhl vynikajícím spurtem další Bask - Alex Aranburu. Astana získala první dvě místa, třetí příčku vybojoval Van Avermaet, čtvrtý skončil Kwiatkowski a patý Nibali, kterého tvrdý pád v průběhu Strade Bianche příliš neovlivnil. 

"Možná to nebyl úplně nejlepší den mého života, byl to mokrý a náročný závod a vůbec ne snadný. Zaútočil jsem předposledním kopci. Myslím, že celý tým je spokojený, všichni odvedli skvělou práci, bohužel někteří spadli, ale všichni jsou v pořádku. Jsem prostě rád, že jsem získal vítězství po tak dlouhém pbdobí bez závodů," říká vítěz závodu. "Využil jsem příležitosti k útoku, protože jsme ve skupině byli dva. Alex Aranburu je také velmi silný. Věděl jsem, že ve sjezdu se ke mně nepřiblíží"

Gorka a já jsme v Baskicku začínali ve stejném klubu, takže pro mě je čest stát na pódiu zrovna s ním. Po jeho útoku jsem čekal ve skupině, ale ostatní nebyli schopní Gorku dostihnout. Šetřil jsem energii na spurt a dokázal jsme dojet druhý," dodává Aranburu.