Z belgického Nokere, cíle včerejší belgické klasiky, kterou vyhrál Tim Merlier, do francouzského Denain, startu i cíle dnešního závodu na 195 km, je to kolem pouhých sto kilometrů. Dva podobné závody nedaleko od sebe. Startovní listina GP de Denain se přibližně ze tří čtvrtin tedy kryla s tou z Nokere ať už šlo o týmy nebo jejich sestavy. Pouze v přehledu týmů nahradil Jumbo-Visma tým včerejšího vítěze Soudal Quick-Step, AG2R nahradilo DSM a z World týmů přibyla domácí Arkéa Samis, takže se jich na start postavilo celkem devět. S nimi také sedm ProTeams a tři Conti, pochopitelně domácí.

Obtížnost tohoto závodu, jehož historie sahá až do roku 1959, nespočívá až tak v převýšení, které činí 1200 metrů, ale kromě jeho délky, možného větru a deště, především ve dvanácti dlážděných a štěrkových úsecích venkovských a polních cest o celkové délce 23 km, které jsou koncentrovány do posledních 85 km.

Z toho důvodu tu sice vyhrávají povětšinou sprinteři, ale z omezené skupiny plus mínus třiceti lidí. Mezi vítězi posledních deseti ročníků najdeme tedy jména jako Nacer Bouhanni, Arnaud Démare, Jasper Philipsen a naposledy vloni Max Walscheid. Jistou výjimkou je v roce 2019 Mathieu Van der Poel, kterému se podařilo sólově odjet na posledním dlážděném úseku 10 km před cílem a náskok uhájit až do cíle o 3 vteřiny před 35člennou skupinou, kde si to o druhé místo rozdali sprinteři.

Z průběhu a výsledků předešlých ročníků tedy bylo možno pro ten letošní favorizovat z těch, kdo se k závodu prezentovali, především Olava Kooije (Jumbo-Visma), Hugo Hofstettera (Arkéa Samis), Edwarda Theunse (Trek-Segafredo), Pieta Allegaerta (Cofidis) i obhájce prvenství Maxe Walscheida. Byli tu i Pascal Ackermann a Juan Molano (oba UAE Emirates). Z mladých nadějí bylo možno vyzdvihnout 21leté Hugo Page z Intermarché či Paula Penhoëta z Groupama-FDJ. Skvostnou formu ovšem vykazuje z jara 26letý Milan Menten z Lotto Dstny, který v posledních čtyřech jednorázových závodech, které absolvoval od konce února, dokončil třikrát na pódiu a nejhůře byl šestý. Do tohoto přehledu spadá i jeho včerejší 3. místo z Nokere.

Odstartovalo se do 11°C a čerstvého větru o síle ke 30 km/hod. V úvodní části etapy se utvořil únik osmičky závodníků, v němž byli Lapeira z AG2R a Barré z Arkéa Samsic, z Pro týmů De Meester z Bingoal, Perry z Human, De Wilde z Flanders-Baloise a po jednom jezdci z každého Conti týmu. Celkem pět Francouzů, dva Belgičani a Kanaďan Perry, který jezdil kdysi s Danem Turkem v Israel Cycling Academy a pak si rok pobyl v Astaně. Udávání tempa pelotonu se ujali cyklisté Jumbo-Visma.

Samozřejmě bylo více defektů a dost se padalo a samozřejmě zvláště na dlážděných sektorech. I to přispělo k tomu, že 50 km před cílem, kdy měli uprchlíci stále k dobru 2 minuty, jela za nimi už dost početně redukovaná hlavní skupina. Její součástí byl i jediný český cyklista na startu Mathias Vacek. Na čele této skupiny byly nejvíc vidět dresy domácích World týmů Cofidisu a FDJ, i proto, že závod je součástí francouzského poháru.

25 km před cílem vyprovokal únik osmi závodníků z hlavní skupiny Boason Hagen (TotalEnergies), což vyvolalo poplach hlavně u týmu Jumbo-Visma, přestože vpředu měli zastoupení Van Dijkem, který pochopitelně nestřídal. Nebyl tam totiž jejich hlavní trumf Olav Kooij. Početní převahu v uniknuvší skupině mělo UAE, neboť tu jeli Bjerg a Molano.

15 km před cílem dojela skupina s Boason Hagenem lidi z původního úniku. Na posledním sektoru 10 km před cílem, když se hlavní pole přiblížilo na stovku metrů, došlo k několika pádům a startovní pole se hodně rozbilo. 

Za Juanem Molanem Mikkel Bjerg

Vpředu zůstalo pět cyklistů, mezi nimi i oba muži UAE, přičemž nejvíc dřel Mikkel Bjerg. S nimi tu byl i Van Dijk, který se nejvíc šetřil, Boason Hagen a Timo Kielich (Alpecin). Za nimi jelo se ztrátou necelé půl minuty dalších dvacet závodníků. A jelikož spolupráce vázla, rozhodl se dojet dopředu sólově Samuel Watson z FDJ. Hodně se přiblížil, ale hlavně díky Bjergovi se mu to nepovedlo.

Na třístovce se pokusil překvapit soupeře Van Dijk, ale vytrhl tretru z pedálu. Na stopadesátce začal sprintovat Boason Hagen, ale na jasného favorita sprintu z této společnosti Juana Molana nestačil ani on, ani nikdo jiný.

Jsem velmi šťastný, měl jsem dnes skvělé nohy. Tým pracoval perfektně, aby mě dostal do správné pozice, zejména Mikkel Bjerg, který se obětoval pro tým. Toto vítězství je pro všechny mé spolujezdce, celý personál, moji rodinu. Jsem moc vděčný všem. Od UAE Tour se cítím dobře a chci z této formy vytěžit maximum," uvedl na týmových stránkách Juan Sebastián Molano.

Mathias Vacek byl klasifikován na 57. místě se ztrátou +3:37 min. jako nejlepší z týmu Trek-Segafredo.