Z Equipe continentale Groupama-FDJ přišel už na začátku sezóny klasikář Lewis Askey, mj. 6. na britském národním šampionátu. V srpnu pak jako stážista sprinter Paul Penhoët, kterého vyzkoušeli už při Tour of Oman (2.Pro), kde skončil třikrát do desítky. Následně vyhrál etapu i bodovací soutěž a dokončil na 3. místě Tour de Normandie (2.2), kde se s ním potkali i cyklisté Elkov Kasper. A na světovém šampionátu třiadvacítkářů dojel na 8. místě. A od sezóny 2023 přibývá do World týmu dalších sedm jezdců mezi 19 a 21 roky, kteří prošli development týmem.  

Arnaud Démare, tři vítězné etapy a vítěz bodovací soutěže Giro d´Italia

Jde o dva Novozélanďany, jednak sprintera Laurence Pithie, který např. v roce 2021 vyhrál Baltic Chain Tour (2.2), kde mu byli soupeři i cyklisté ATT Investments, a letos přidal další dvě vítězství, mj. etapu na zmiňované Normandii. Druhým je vrchař Reuben Thompson, který letos posbíral tři 2. místa a jedno 4. na dvojkových etapácích a skončil celkově 5. na Giro d´Italia U23, kde se výborně předvedl 13. místem také Petr Kelemen.

K Lewis Askeyovi a Jake Stewartovi v sestavě Groupama-FDJ přichází třetí mladý Brit Samuel Watson, univerzál a klasikář, mj. vítěz Gent-Wevelgem U23, etap na Závodu míru U23 a Tour Alsace (2.2) a 2. z národního šampionátu na silnici za Markem Cavendishem.

Jediným Italem v sestavě pro rok 2023 bude vrchař Lorenzo Germani, italský šampion do 23 let a mj. vítěz druhé, kopcovité etapy při Giro Cyclistico della Valle d´Aosta-Mont Blanc (2.2U), v níž 2. místo obsadil Karel Vacek.

David Gaudu, vítěz 3. etapy Critérium du Dauphiné

Přicházejí pochopitelně i Francouzi. Jsou tři. Jednak Enzo Paleni, jehož prozatímní největší předností je jízda na čas a který se předvedl mj. vítězstvím a 3. místem v konečném pořadí dvou dvojkových etapových závodů v Belgii a Francii.

Druhým je sprinter Romain Grégoire, který si v letošní sezóně připsal šest vítězných zářezů z jednorázových závodů, resp. etap, mj. vyhrál Lutych pro U23 a po etapě na Tour de l´Avenir a baby Giru.

A konečně třetím je nejmladší člen sestavy Groupama-FDJ pro rok 2023, vrchař a etapový jezdec Lenny Martinez, mj. vítěz Giro della Valle, 3. na Giru U23 a 8. na Aveniru. K tomu přidal dvě vítězné etapy a dres nejlepšího vrchaře při říjnovém Ronde de l´Isard (2.2U).

Valentin Madouas, 3. místo Tour de Flandres

Tato mimořádná omlazující kúra je mj. motivována tím, že se francouzskému týmu úplně nedaří naplňovat ty nejvyšší ambice, zvláště v největších světových závodech, kde na prvním místě stojí domácí Tour de France. I když letos to v tomto směru nebylo až tak špatné. Arnaud Démare vyhrál tři etapy a bodovací soutěž na Giru, což byl v Itálii hlavní cíl týmu, a Gaudu dokončil Tour de France na konečném 4. místě. Ovšem na Vueltě vyšli zcela naprázdno.

A právě Arnaud Démare kvůli radikální změně ve strategii týmu přichází o dva ze svých důležitých pomocníků do hromadných závěrů. Odchází jednak Jacopo Guarnieri do Lotto-Dstny, kde by měl být k ruce skvělým sprinterům Calebu Ewanovi a Arnaudu De Lie, i Ramon Sinkeldam odcházející do B&B Hotels, kde by měl sloužit mj. Marku Cavendishovi. Jak Ital, tak Nizozemec pomohli Démarovi k letošním třem vítězným etapám na Giru.

Stefan Küng, 3. místo Paris-Roubaix

"Když jsem slyšel, že tým opouštějí, bylo to pro mě samozřejmě zklamání," řekl Démare pro Cyclingnews. „Nicméně jsem profesionál a budu se muset přizpůsobit. Stále máme jezdce jako Miles Scotson a Ignatas Konovalovas. Počítám i s tím, že se nováčci v týmu rychle zaučí. Je to vize týmu a já to respektuji. Uvidíme v prvních měsících nové sezóny.“ dodal francouzský sprinter. „Bez Jacopa a Ramona to ale bude velká výzva.

Tým získal v letošním roce 20 vítězství, což ho řadí na 10. místo z 18 World týmů. O 7 z nich se postaral Démare, po třech mají na kontě Stefan Küng a Valentin Madouas a po dvou David Gaudu a Thibaut Pinot. Všech pět jmenovaných také největší měrou přispělo k tomu, že Groupama-FDJ v rankingu UCI skončil  na 7. místě, což je o dvě příčky vylepšená pozice z konce předešlého roku.

Thibaut Pinot, vítěz 7. etapy Tour de Suisse