185 kilometrů dlouhá etapa z města Andorra La Vella do katalánské Tarragony byla první opravdu rovinatou etapou a týmy sprinterů proto celý den kontrolovaly malý únik, který vytvořili Eduardo Sepúlveda (Lotto Dstny), Ander Okamika (Burgos-BH) a David González (Caja Rural-Seguros RGA). Trio na čele moc času nedostalo, jejich maximální náskok byl jen něco málo více než dvě minuty a jediné, čeho mohli dosáhnout, bylo vyhrát prémie. 

Sepúlveda si dojel pro trikot vrchaře 

A přesně to bylo pro Sepúlvedu to nejdůležitější. Jeho velkým cílem bylo vyhrát dvě vrchařské prémie 3. kategorie a posunout se do čela vrchařské soutěže. Dvaatřicetiletý cyklista nastoupil v trikotu lídra vrchařské soutěže, ale pouze zastoupil lídra závodu Remca Evenepoela (Soudal Quick-Step). Vyhrát obě prémie Alto de Belltall a Coll de Lilla se mu podařilo a jako první Argentinec v historii je lídrem některé soutěže v závodě Grand Tours. 

Všichni uprchlíci byli dostiženi méně 20 kilometrů před cílem. Poté už se peloton připravoval na hromadný spurt a dopředu se tlačily také týmy jezdců na celkové pořadí, aby před příjezdem do Tarragony ohlídaly své lídry. K pádům totiž opravdu docházelo a jeden velký pád 4 kilometry před cílem zastavil jednoho z favoritů etapy Bryana Coquarda (Cofidis), spadl také Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) a mnozí další. Zdržel se Egan Bernal (Ineos Grenadiers) a propadl se o patnáct příček. 

Groves uspěl i na své třetí Grand Tours

Závěr etapy byl opět hektický, dopředu si dojel tým Lidl-Trek, Rui Oliveira (UAE Emirates) rozjížděl spurt pro Molana, ale v technickém posledním kilometru neměl žádný celek převahu. Do rychlé a ostré levotočivé zatáčky 350 metrů před cílem se nevešel Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost) a naboural do bariéry, s ním také Robbe Ghys z Alpecin-Deceuninck, ale jeho lídr Kaden Groves se karambolu vyhnul a mohl pronásledovat už na plný plyn spurtujícího Kolumbijce Molana.

Molano jel skvěle, ale začal brzo a cílová rovinka stále stoupala. Zato Groves za ním měl stále dost sil, snadno se před Molana dostal a vyhrál etapu na své třetí Grand Tour v kariéře. Poprvé vyhrál před rokem na Vueltě a druhý úspěch zaznamenal letos na Giro d'Italia. "Dnes to byl těžký den," řekl Groves po dojezdu. "S DSM-Firmenich jsme museli kontrolovat únik, a to nás stálo hodně energie. Museli použít dva kluky, abychom je dostihli. Ale tým byl fantastický, jel skvěle."

"Poslední zatáčka byla dost záludná," uznává Groves. "Marijn van den Berg a Robbe Ghys to vzali trochu moc zeširoka. V tu chvíli zaútočil Molano, právě na začátku posledního stoupání. Věděl jsem, že musím být trpělivý, protože do cíle zbývalo ještě 350 metrů. Věděl jsem, že ho ještě porazím. Bylo to příliš daleko od cíle a je těžké udržet rychlost. Musel by být strašně dobrý, aby mě porazil. Jsem rád, že to vyšlo. Vyhrát po Giru i teď na Vueltě je fantastické. Doufám, že to nebude moje poslední," dodává čtyřiadvacetiletý závodník.