Etapa nezačala dobře pro Juana Ayusa (UAE Emirates). Ještě než se opravdu odstartovalo, tak už ležel na zemi. A nebyl to lehký pád, Ayuso si potrhal dres na zádech a vstávat ze silnice se mu moc nechtělo. Peloton poté musel čekat, než se vrátí i s Felixem Engelhardtem (Jayco AlUla), který se do pádu zapletl také, aby se mohl odmávnout ostrý start. 

Boj o dlouhý únik byl těžký. Několik skupin cyklistů bylo pokaždé dostiženo. Za první hodinu cyklisté zvládli 47 kilometrů, ale únik se nevytvořil. Následoval pokus 26 cyklistů, mezi kterými byli také Geraint Thomas a Filippo Ganna z Ineos Grenadiers, talentovaný Romain Grégoire (Groupama-FDJ), vítěz 2. etapy Andreas Kron (Lotto Dstny) a bývalý lídr závodu Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), experti na dlouhé úniky Jesús Herrada a Luis Léon Sánchez (Astana Qazaqstan) a mnozí další. 

Skupina si 100 kilometrů před cílem vytvořila náskok okolo 2 minut a ten stále rychle rostl. 90 kilometrů před cílem to byly už 4 minuty. Ayuso si po vytvoření dlouhého úniku zajel k autu lékaře pro ošetření, dřív to kvůli tempu závodu nebylo možné a nechal si ovázat krvácející pravý loket. 

Na čele pelotonu se seřadili závodníci Jumbo-Visma a začali udržovat odstup od čelní skupiny na 4 minutách, ale stahovat uprchlíky nechtěli, takže náskok postupně narostl až na 5 minut 50 kilometrů před cílem a pomalu stoupal i dál. 

Uprchlíci to měli celkem zadarmo, takže před cílovým kopcem velmi prudkém závěrem mohli šetřit síly. 23 km před cílem se do sólového úniku vydal Julius Johansen (Intermarché-Circus-Wanty), ale byl ihned dostižen, takže to zkusil ještě jednou 16 km před cílem, ale ani podruhé to nevyšlo. V mírném stoupání 10 km před cílem zaútočil Paul Ourselin, jeden z třech jezdců týmu TotalEnergies v čelní skupině. Stahovat se ho na čelo skupiny vydal Ganna, aby Thomasovi nikdo neujel ještě před cílovým výjezdem na La Laguna Negra. 

Ganna nasadil v 6,6 km dlouhém stoupání tak vysoké tempo, že se skupina začala trhat. Ourselina dojel a stále pokračoval. Jeho cílem bylo udělat stoupání co nejtěžší, aby to vyhovovalo Thomasovi, asi nejlepšímu vrchaři v úniku, který však není vůbec výbušný. Bohužel pro Thomase se ve skupině stále drželo hned několik dynamičtějších soupeřů. A 1500 metrů před cílem zaútočil Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost). 

Thomas musel reagovat a tempem ekvádorského vrchaře dostihl. Kilometr před cílem se v první skupině drželo osm cyklistů, kromě Thomase a Caiceda to byli Grégoire, Rudy Molard (Groupama-FDJ), Kron, Herrada, Pelayo Sánchez (Burgos-BH) a Nicolas Prodhomme (AG2R Citroen). Právě v tu chvíli podruhé zaútočil Caicedo a na čelo skupiny pronásledovatelů se posunul Molard, aby připravil pozici pro talentovaného Grégoira. 

Thomas se pokusil o rozhodující útok, ale ke Caicedovi nedojel a soupeře za sebou neutrhl. Nejlepší taktiku zvolil nenápadný Herrada. Počkal si na posledních 300 metrů, které byly nejtěžší z celé etapy a jeho nástup byl mnohem efektivnější. Třiatřicetiletý Španěl okamžitě získal náskok a dovezl ho až na pásku před Grégoirem a Kronem. Na Caiceda zbylo čtvrté místo a na Thomase páté. 

Herrada byl v cíli vyčerpaný a samozřejmě šťastný: "Na této Vueltě jsem to pořád zkoušel. Někdy to vyjde, někdy ne. Když jsem se dnes ráno probudil, věděl jsem, že ten dojezd je pro mě. Bylo těžké být ve správném úniku, ale nakonec jsem se do něj dostal."

"Už jsem ztratil hodně sil, ale přesto jsem dokázal na posledních 300 metrech nastoupit. Je to mé již třetí etapové vítězství na Vueltě a jsem velmi spokojený. Teď si to užiju a v dalších etapách ještě budeme bojovat o další vítězství," pokračuje Herrada.

Evenepoel zablokoval silnici 

V hlavním poli se mezi lídry na celkové pořadí nestalo v podstatě nic. Týmy držely pozice před vjezdem do cílového stoupání a jako jediný zaútočil Cian Uijtdebroeks (Bora-Hansgrohe). V pelotonu si dopředu najeli závodníci Soudal Quick-Step, včetně Jana Hirta, seřadili se vedle sebe a zablokovali silnici, aby nikdo ze soupeřů nemohl útočit. On to nejspíš ani nikdo neměl v plánu, prootže stoupání nebylo dostatečně náročné. Až v posledním kilometru se zvedl Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) a s ním Wilco Kelderman (Jumbo-Visma), ale nikam neujeli, Remco Evenepoel nastoupil 150 metrů před cílem a dotáhl skupinu ke Carthymu, Keldermanovi a Uijtdebroeksovi. Belgičan tím nic nezískal, jeho hlavní soupeři byli hned za ním.

Celkové pořadí se tak vlastně vůbec nezměnilo. Stále vede Sepp Kuss (Jumbo-Visma) a stejné je to i v bodovací soutěži, kterou vede Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) a v soutěži do 25 let, kde je první Evenepoel. Změnil se držitel puntíkatého trikotu, Eduarda Sepúlvedu (Lotto Dstny) v čele vystřídal Herrada. První tři závodníky dělí jen dva body, Herrada má 22 bodů, Sepúlveda 21 bodů a Evenepoel 20 bodů.