Evenepoel je sice obhájcem vítězství, ale největším favoritem není, a ani jeho tým není nejsilnější. V nominaci chybí někteří stálí domestici Evenepoela, například jeho krajan a vrstevník Ilan Van Wilder. A bohužel také Josef Černý, který byl v týmu na Giro d'Italia, ale po nákaze covidem musela většina týmu vzdát, včetně Černého a Hirta. Včetně Evenepoela je v týmu pro Giro a Vueltu pět stejných jezdců, kromě současného belgického mistra jsou to Hirt, Mattia Cattaneo, Pieter Serry a Louis Vervaeke. Ty doplní Andrea Bagioli, James Knox a Casper Pedersen.

Bez Černého bude belgický tým o trochu slabší v úvodní týmové časovce, význam této etapy je ovšem podle Soudal Quick-Step zanedbatelný, prootže se bude dojíždět na deseti vrcholech stoupání. Podstatné bude ochránit Evenepoela přede všemi hrozbami a pomoci mu v těžkých horských etapách. A to bude úkol především pro Hirta, který je jediným opravdu ryzím vrchařem v sestavě. 

Evenepoel bude jakožto mistr světa spoléhat zejména na 25,8 kilometru dlouhou individuální časovku a doufá, že se v horách udrží Jonase Vingegaarda, Primože Rogliče, Juana Ayusa a dalších vynikajících vrchařů. Belgičanova příprava nebyla perfektní, přerušil ji kvůli účasti na světovém šampionátu, odkud si odvezl duhový trikot. Ve Španělsku se poprvé v kariéře představí v dresu mistra Belgie a doufá, že mu to přidá trochu sil.

Bude docela zvláštní vrátit se na Vueltu s číslem 1 na zádech a krásným dresem belgického šampiona na sobě. Bude to můj první start od jeho dobytí na konci června, říká Evenepoel. Španělsko je jednou z mých nejoblíbenějších zemí, vždy jsem se tam cítil dobře a dosáhl mnoha úspěchů a doufám, že tento trend bude pokračovat i v následujících týdnech. Když se podíváte na trať a startovní listinu, vidíte, že to bude velmi těžký závod, ale měl jsem dobrou přípravu a mohu se spolehnout na silnou sestavu, takže mám hodně sebevědomí a motivace před mnoha výzvami, které přijdou, dodává třiadvacetiletý cyklista. 

Máme dobře vyvážený tým, který se skládá ze silných vrchařů, ale také z jezdců, kteří mohou Remca chránit na rovině a zajistit mu dobrou pozici před stoupáními, myslí si sportovní ředitel Klaas Lodewyck. „Doufáme, že v Barceloně dobře odstartujeme, pak budeme pokračovat den po dni a uvidíme, jak se věci vyvinou, zejména proto, že po prvních několika etapách budeme vědět více o naší formě a o formě našich soupeřů. Jsme motivovaní a těšíme se na tři dobré týdny ve Španělsku.