„Ománská sezona“ začala pátečním jednorázovým závodem Muscat Classic, který je jakýmsi prologem před Kolem Ománu (10. 2. - 14. 2.). Ale pro sprintery bude i úvodní etapa, proto se na start postavilo poměrně hodně sprinterů v čele s Fabie Jakobsenem, dále Alexander Kristoff, Caleb Ewan, Luke Lamperti, Paul Magnier, Bryan Coquard a další. Pro ryzí to však touto etapou v podstatě končí, protože zbylé jsou poměrně hodně kopcovité. 

Nejde o žádné horské průsmyky, 2. etapa končí na vrcholu Qurayyat, což je 2,7 km dlouhé a 6,7 % strmé stoupání. Ale celkovým pořadím už trochu zamíchá. Mnohem náročnější bude dojezd 3. etapy, Eastern Mountain totiž měří 4,7 km a hlavně má v průměru 7,7 %, takže půjde o jeden z klíčových výjezdů závodu. 

Ve 4. etapě se na řadu dostanou lehcí klasikáři, možná spíše výbušní vrchaři, „zubatý“ závěr etapy totiž naznačuje velmi atraktivní podívanou, v posledních 17 kilometrech musí závodníci zdolat tři krátká stoupání Wadi Al Kabir (1,1 km, 5,8 %), Al Jissah (2,7 km, 6,7 %) a cílové Yitti (1,7 km, 5,9 %).    

8c6fa.jpeg

Rozhodující 5. etapa Kolem Ománu.

A celý závod uzavře pátá etapa s „unipuertem“ Jabal Al Akhdar, kde Hirt před dvěma lety vyhrál a zvítězil také v celkovém pořadí. Zelená hora, jak se stoupání v překladu jmenuje, měří 6 km a v průměru má 10 %. 

Pro Hirta je Zelená hora rozhodně nejvhodnějším stoupáním, ale tým má v záloze hodně ambiciózních závodníků. Startuje totiž také Mauri Vansevenant, který na Zelené hoře vyhrál před rokem a v konečné pořadí skončil druhý se ztrátou jediné sekundy na Mattea Jorgensona. Uspět by mohl také Fausto Masnada a výbušným vrchařem je mladý Francouz Antoine Huby. Magnier a Lamperti se zaměří na hromadné dojezdy a tým doplňuje Belgičan Gil Gelders.

20220215TOO1027-A.S.O._Oman_Cycling_Association_Pauline_Ballet.jpg

„Je šance na hromadný dojezd, ale jinak bude trasa určena pro vrchaře a klasikáře s několika těžkými etapami a stoupáními,“ myslí si Wilfried Peeters, sportovní ředitel Soudal Quick-Step. „Zelená hora by měla být opět rozhodující v boji o celkové pořadí. Pokusíme se o dobrý výsledek v celkovém pořadí, ale naším hlavním cílem je jet o etapové vítězství a máme silný tým, který je schopen o něj bojovat,“ dodal zkušený Peeters. 

Český vrchař nemá jen interní týmovou konkurenci, ale samozřejmě také ostatní týmy přivezly špičkové závodníky. Největší hvězdou závodu je Adam Yates z UAE Emirates, třetí muž loňské Tour de France, ale o roli lídra se nejspíš bude dělat s Fisherem-Blackem. Nebezpeční by mohli být Louis Meintjes z Intermarché-Wanty, mladý Ital Davide De Pretto z Jayco AlUla a Emanuel Buchmann z Bora-Hansgrohe. 

Kompletní startovní listinu a profily všech etap najdete na procyclingstats.com.