V Portugalsku šlo o 4. ročník. Závod měřil 181 km. Ve své první části byl rovinatý, druhá část už byla profilově docela náročná, při níž bylo nutno překonat osm stoupání od 1 do 3 km a sklonu od 4 do 10%. A i poslední 3 km vedly převážně do kopce. Kvůli tomu dojíždělo startovní pole hodně rozdrobené.

Závod vyhrál 20letý Američan Sean Quinn, kterého loni zkoušeli v QuickStepu, ale zatím i pro letošek zůstal v Hagens Berman Axeon.

Karel Hník v dresu Efapel dokončil na 36. místě se ztrátou 1:31 min. jako třetí nejlepší z týmu. Vojta Řepa závod nedokončil.

Oba naši cyklisté se od 5. května chystají v Portugalsku na etapový závod Volta ao Algarve (2.Pro).

V Itálii se postavil na start Richard Holec, kdysi považovaný za mimořádný talent české cyklistiky, byť žije dlouhodobě v zahraničí. Svůj talent ale nerozvinul. Vloni byl ještě registrovaný v kontinentálním americkém týmu George Hincapieho, který však po sezóně ukončil činnost. Pro letošek najdeme Richarda na soupisce také amerického, ale klubového celku Foundation CCB.

180 km závod byl vlastně dlouhým kritériem, neboť se skládal ze 14 rovinatých okruhů. Čas vítěze, jímž se stal v ruském národním dresu Gleb Syritsa, jinak člen kontinentálního Lokosphinx, si připsalo 113 cyklistů a mezi nimi na 81. místě i Richard Holec.