Od Angliru, 12 kilometrů dlouhého stoupání s maximy přes 20 %, se čekalo hodně, ale rozdíly mezi nejlepšími se nakonec nevytvořily příliš velké a Primož Roglič (Jumbo - Visma) zůstává největším favoritem celkového pořadí, ačkoliv o červený trikot přišel. 

Cílový výjezd měl z počátku pod taktovkou celek Jumbo - Visma. Tempo nejdéle udával Jonas Vingegaard a z čelní skupiny favoritů postupně odpadávali závodníci. Deset nejlepších se drželo pospolu až do mety 3,6 kilometru před cílem, kdy už to nevydržel Enric Mas (Movistar) a vyrazil do útoku.

Mas najel v nejstrmějších pasážích pár sekund, ale v pomalé rychlosti byl před soupeři jen pár metrů. Sepp Kuss (Jumbo - Visma) držel Mase na uzdě, ale s jeho tempem už měl problém i Roglič. Slovinec v nejtěžších úsecích trpěl a toho se pokusil využít Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). 2 kilometry před cílem nastoupil, dojel Mase a Hugha Carthyho (EF) a ujel Rogličovi. 

Carapaz se snažil najet co nejvíce času na Rogliče, ale své tempo trochu přepálil a v posledním kilometru měl co dělat sám se sebou. Naopak velmi silný byl Angličan Carthy, který zaútočil 1,3 kilometru před cílem, v posledním těžkém úseku ujel Masovi, Carapazovi a Aleksandru Vlasovovi (Astana) a v klesavém dojezdu etapy na ně najel 16 sekund. 

Roglič, Kuss a Daniel Martin (ISN) ztratili 26 sekund. Červený dres proto po etapě převzal Richard Carapaz, ale moc spokojený nebyl, náskok 10 sekund mu před úterní časovkou nemůže na Rogliče stačit. Na třetí místo poskočil Hugh Carthy. Rodák z Prestonu v Lancashiru ztrácí 32 sekundy, Martin je za ním o další 3 sekundy. Enric Mas snížil ztrátu na vedoucího jezdce na 1:50 a drží bílý dres pro nejlepšího závodníka do 25 let. 

12. etapa byla důležitá také pro Guillaumea Martina (Cofidis). Lídr vrchařské soutěže opět nechyběl v dlouhém úniku, posbíral další body a už jich má 76. Druhý Carapaz na něj ztrácí 46 bodů a Martin už s velkou pravděpodobností o titul nejlepšího vrchaře nepřijde.