Včerejší úvodní etapu Le Tour de Langkawi vyhrál stážista Astany Gleb Syritsa. Je to pořádný kus cyklisty, předurčený svými parametry 189 cm a 85 kg pro hromadné závěry etap. Šlo o jeho první profesionální vítězství.

"Jsem samozřejmě velmi šťastný ze svého vítězství. Jsem rád, že jsem mohl dokončit práci svých týmových kolegů," uvedl na týmovém webu 22letý ruský cyklista. „Etapa nám vyšla dobře, celý den jsem se mohl spolehnout na podporu týmu. Andrey Zeits a Igor Chzan velmi tvrdě pracovali, abychom dojeli uprchlíky. Ostatní kluci mě pak dostali do perfektní pozice pro sprint. Ve finále nás pořádně zmáčela vydatná dešťová přeháňka. Nebylo snadné dostat situaci pod kontrolu. Naštěstí jsem se v dešti cítil docela dobře a všechno ostatní šlo podle plánu. Ještě jednou chci poděkovat celému týmu."

Dnešní se svými 179 km nejdelší etapa letošního ročníku z Kuala Klawangu do Raubu sice obsahovala dvě vrchařské prémie, ovšem třetí kategorie, přičemž ta těžší 1,1 km dlouhá se sklonem 5,5 % se nacházela už na 8. km. S necelými 1400 výškovými metry byla etapa jasně předurčena pro hromadný závěr. V jejím průběhu byly k mání i tři sprinterské prémie a na nich bonusové vteřiny, díky nimž se včera nejaktivnější muž v úniku a vedoucí závodník vrchařské soutěže Sainbayar (Terengganu) dostal na průběžné 3. místo.

A brzo po oficiálním startu se tento 26letý Mongol ocitl společně se šesti dalšími cyklisty opět v úniku. Stejně jako včera v něm byl i jeho týmový kolega Mohd Zariff. Byť oba jezdí za jeden tým, soutěží spolu o vrchařský dres. První vrchařskou prémii vyhrál Zariff před Sainbayarem a muž v červeném dresu skupinu opustil a byl pohlcen pelotonem.

Skupina, v níž zůstali dva zástupci Malajsie a po jednom z Taiwanu, Indonésie, Filipín a Rwandy, si rychle vybudovala náskok kolem tří minut. Pak se peloton postaral o ustálení a kontrolu náskoku uprchlíků. Mahd Zariff využil příležitost, vyhrál i druhou vrchařskou prémii a pro zítřek sebral dres nejlepšího vrchaře týmovému kolegovi.

40 km před cílem už byl vepředu jen závodník Thailand Continental týmu Ratchanon Yaowarat, ovšem s náskokem 2,5 minuty. Na čele pelotonu pracoval téměř výhradně Ayco Bastiansen z Alpecin-Fenix, kterému občas vypomohli jezdci Astany. Alpecin tady totiž má dva muže do hromadných závěrů a to Jakuba Mareczka a Lionela Taminiauxe.

O charakteru počasí vypovídala scéna, kdy si muž ve žlutém dával za krk sáček s ledem a přilbu si poléval vodou, kterou mu dovezl domestik.

Taiwanec jel statečně, ale jeho šance pominula 10 km před cílem. Na čele se zformovaly vláčky vybraných týmů, zprvu to byla Astana, Alpecin a Lotto-Soudal. Poté se přidaly i Uno-X a Movistar. Došlo i na nevybíravé loktovačky, to když se např. cizí jezdec zamotal do vláčku Movistaru.

V posledním kilometru si na čelo najeli dva závodníci EF Education, za nimiž si našel místo Gleb Syritsa. Jenže když závodníkům před ním docházelo, musel by na opravdu dlouhý spurt, tak si malinko počkal, až se bude moci zavěsit za ty, kteří se zezadu dostávali před něj, a to byl moment, který rozhodl, že tentokrát dospurtoval třetí. Zprava kde se vzal tu se vzal, podél bariéry vystřelil dopředu Sebastian Molano z UAE a etapa byla jeho.

Druhý skončil Craig Wiggins z australského ARA. Jakub Mareczko bral čtvrté a včera druhý Erlend Blikra z Uno-X páté místo.

Syritsovi pochopitelně stačilo 3. místo k udržení pozice průběžného lídra závodu s 8vteřinovým náskokem na Blikru, a vede i bodovací soutěž. Zítra však zcela jistě o žlutý dres přijde. Na pořadu je nejtěžší etapa, končící dvěma po sobě jdoucími vrchařskými prémiemi nejvyšší kategorie, které ale odděluje jen krátký sjezd. Takže nejprve 13,7 km s 5,9 % a hned nato 8,5 km s 8,5 %!