Dnešní profilově nejtěžší etapa letošního ročníku Algarve šance sprinterům nedávala pražádné. Úvodních 70 km v pohodě. V dalších 90 km dvě vrchařské prémie o délce 4-6 km a sklonu 5-6,5 %. Finále začalo 30 km před cílem 187 km dlouhé etapy. Čtyři po sobě jdoucí a obtížností gradující výstupy. Druhý z nich byl dlouhý 2,7 km se sklonem 7,9 %, předposlední měl statut vrchařské prémie o parametrech 6,4 km a 6,5 % a cíl byl pak umístěn v Alto de Foia po absolvování 7,7 km s průměrným sklonem 6,1 %.

Dnes se tedy odpovědnost za výsledek přesunula na lídry celkového pořadí. Všichni přežili úvodní etapu bez úhony, pouze Marc Hirschi (UAE) přijel s téměř 8minutovým mankem a do dnešní etapy nenastoupil, jelikož mu byla diagnostikována zlomenina zápěstí. Očekává se, že bude mimo až osm týdnů. Společně s ním neodstartovalo dalších pět jezdců včetně záložního lídra Tudor Pro Cycling Joela Sutera, o jehož pádu jsme včera informovali. Ten si sice nic nezlomil, ale silné pohmožděniny vícerých částí těla mu znemožnily pokračovat.

Vyrazilo se do o dost lepšího počasí oproti včerejšku. Slunečno, 18°C, minimální síla větru.

Dnes to spadlo poprvé už po 10 km, odnesli to dva borci, kteří ze závodu odstoupili. Jedním z nich byl Jonas Hvideberg z DSM (na snímku).

Po 20 km jela vpředu šestice povětšinou cyklistů domácích kontinentálních týmů. Jak už to chodí, nechyběl mezi nimi António Ferreira z týmu Kelly, vezoucí dres nejlepšího vrchaře. Nechyběl ani druhý v pořadí této soutěže Rafael Lourenco z týmu Tavira. Spolu si to rozdali o první dvě prémie. Peloton pilotovaný jezdci Uno-X uprchlíky pochopitelně v této fazi toleroval, ovšem všeho s mírou. Plus mínus tři minuty byly tak akorát. Jakmile se najelo do finální části, únik vzal za své.

Při výjezdu na poslední vrchařskou prémii se chopili iniciativy cyklisté Ineosu. Následně je vystřídal Kasper Asgreen (Soudal-Quick Step). Díky jejich tempu přejížděla vrchol hlavní skupina v počtu maximálně do 50 lidí. Tady bylo možno spatřit Mathiase Vacka, kterak s mírnou ztrátou bojuje o udržení ve skupině. Což se mu ještě podařilo.

Jakmile se najelo do cílového stoupání, pár dalších lidí odpadlo. Asgreen měl odpracováno, Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck) nestačil atd. Na čele se opět usadila 5členná letka Ineosu vedená Michalem Kwiatkowským. Když 3 km před cílem skončila práce polského bývalého světového šampiona, drželo se v první skupině stále kolem 40 závodníků. 

Kilometr před cílem vystřídala na čele borce Ineosu dvojice Bora-hansgrohe. A pak už se šlo do spurtu převážně vrchařů, kterého se účastnila dobrá dvacítka dnes nejsilnějších. V posledních desítkách metrů se dostal na špici Ilan Van Wilder (Quick Step) v závěsu s Rui Costou (Intermarché). Belgičan dokonce zvedl ruku na znamení vítězství. Ale chyba lávky. Po jeho levé ruce strčil o něco dříve přes cílovou čáru přední kolo svého bicyklu Magnus Cort (Ef Education)! Rui Costa obsadil 3. místo.

"Už před startem závodu jsem tuhle etapu považoval za svou šanci. Trochu jsem si nebyl jistý, jestli zvládnu tohle dlouhé stoupání, ale manažeři týmů řekli, že bych to měl dnes zkusit. A opravdu, musíte to prostě zkusit. To je úžasné. Už jsem vyhrál do kopce, ale vždycky to bylo z brejku. Nikdy jsem se neprosadil proti jezdcům na celkové pořadí. Vím, že to nebylo moc strmé stoupání, což mi vyhovuje, ale je to moc pěkné,“ řekl zkušený 30letý dánský cyklista bezprostředně po závodě.

"V posledních pěti stech metrech foukal protivítr, takže jsem se možná trochu moc bál, abych nezačal příliš brzy. Měl jsem problém najít prostor. Ale naštěstí jsem prošel pravděpodobně v posledních pěti metrech a dokázal jsem vyhrát,“ dodal majitel 24 profesionálních vítězství a nový nositel dresu vedoucího závodníka v portugalském etapáku.

Hodně podstatné je, že časovkářští specialisté, jejichž chvíle přijde v poslední etapě, ztratili jen vteřiny: Filippo Ganna (Ineos) 7, Stefan Küng (Groupama-FDJ) a Rémi Cavagna (Soudal-Quick Step) po 12.

Zdá se, že velmi dobrou výchozí pozici pro celkovou klasifikaci mají také výborní vrchaři, ale současně velmi dobří časovkáři Joao Almeida (UAE), Tobias Foss (Jumbo-Visma) i Daniel Martínez (Ineos), kteří si dnes připsali pouhé 2 vteřinky ztráty.

Naši dnes do souboje nejlepších nezasáhli. Nejlépe byl klasifikován Mathias Vacek na 51. místě (+6:11). Stačilo mu to na průběžné 5. místo mezi mladíky.