V závodě kategorie U23 se očekávalo jasné vítězství Belgičana Aleca Segaerta. Druhý muž loňského šampionátu letos zazářil na elitním msitrovství Belgie, kde v časovce nestačil jen na Wouta van Aerta a v závodě s hromadným startem pouze na Remca Evenepoela. Jenže také ze závodu, kterému měl dominovat, si odváží stříbro.

36 kilometrů dlouhá časovka začínala i končila ve Stirlingu, města 40 kilometrů severovýchodně od Glasgow. Rovinatá a velmi rychlá trať byla zakončenma kilometrovým stoupáním po dlažbě, kde se dalo hodně času ztratit, ale také získat. Segaert staroval jako předpsolední, dlouho poté, co se Lorenzo Milesi prohnal tratí v cílu ustanovil suverénně nejlepší čas s průměrnou rychlostí 50,5 km/h.  

Milesi startoval brzo a v průjezdu cílovou páskou byl o 1:21 lepší, než průběžně vedoucí Švýcar Jan Christen. Ital se mohl pohodlně usadit do horkého křesla vedoucího závodníka a sledoval jednoho soupeře za druhým, jak na jeho výkon nestačí. Milesiho nejrychlejší čas na prvním mezičasu překonal až Segaert. Ale nebylo to velkým rozdílem, po Belgičan byl rychlejší o 10 sekund. Na druhém mezičasu se rozdíl mezi oběma závodníky dokonce snížil na necelé 4 sekundy. 

Milesi znervózněl, protože teď mu už nešlo jen o medaili, ale dokonce o světový titul. Pozorně sledoval Segaertovu jízdu a čekal na třetí mezičas. Na vrcholu krátkého stoupání byl Segaert o 3 sekundy horší než Milesi a o všem měl rozhodnout cílový výjezd.  

Vysoký Belgičan bojoval ze všech sil, ušetřil trochu sil na náročný závěr, ale Milesiho malý náskok stáhnout nedokázal a do cíle se dostal v čase o 11 sekund horším. Jedenadvacetiletý závodník WorldTour týmu DSM-Firmenich převzal duhový trikot. "Nemůžu tomu uvěřit. Byla to opravdu bizarně těžká časovka a hlavně ten poslední kilometr," říká o výjezdu ke Stirling Castle. "Bylo to hodně bolestivé. Navíc mě také hodně bolelo, když jsem neustále sledoval Segaertovy mezičasy. Opravdu šílené."

Milesi se na poslední kilometr nešetřil, ale síly mu vyšly perfektně. "Hned od začátku jsem jel naplno. V první části byl navíc protivítr, takže tam bylo důležité na to tlačit. V tom jsem se snažil pokračovat po celou dobu časovky. Prostě jsem jel naplno pořád."

"Na Aleca jsem si vzpomněl už během vlastní časovky, protože byl největším favoritem. Pak jsem musel dlouho čekat, takže to bylo vzrušující. Naštěstí to dopadlo dobře. Ještě si to úplně neuvědomuji, ale jednou to přijde," směje se nový šampión. 

Také Segaert už je profesionálem, jezdí za Lotto Dstny, takže nejlepším třiadvacítkářem bez profi smlouvy byl třetí Australan Hamish McKenzie. Teprve osmnáctiletého cyklistu už zkouší tým Jayco AlUla. McKenzie ztratil 51 sekund na Milesiho a pouhé 3 sekundy porazil Španěla Raúla Garcíu. Páté místo získal Ir Darren Rafferty. 

Českým cyklistům se nedařilo. Filip Řeha ztratil na vítěze 3:54 a skončil na 41. místě. Debutant v kategorii U23, osmnáctiletý Štěpán Telecký, musel řešit technické problémy, měnil kolo, dojížděl na silničním a skončil 50. s odstupem 4:53.